Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Πώς το smartphone μπορεί να αποδυναμώσει τη σχέση

on .

couple.on.smartphones.in.bed.000

 

Η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει μια διαρκή σύνδεση με όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει στην αποξένωση του ατόμου από τους οικείους του.
 
Δύο πρόσφατες μελέτες μάλιστα, δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στις στενές ανθρώπινες σχέσεις.
 
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ, βρήκαν ότι τα άτιμα που είχαν προσωπικές συζητήσεις, ενώ το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν στο τραπέζι, ακόμα και εάν δεν το χρησιμοποιούσαν εκείνη τη στιγμή, χαρακτήριζαν τη σχέση τους λιγότερο ποιοτική και ανέφεραν μειωμένη εμπιστοσύνη προς τον/την σύντροφο τους. Επίσης, ένιωθαν ότι ο/η σύντροφος τους είχε λιγότερη ενσυναίσθηση και δεν κατανοούσε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους.
 
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα κινητά τηλέφωνα μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από την παρούσα στιγμή , γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε ένα ζευγάρι. Τη διάσταση του προβλήματος μπορεί κανείς να την αναλογιστεί, εάν λάβει υπόψη πρόσφατα ερευνητικά αποτελέσματα που υποστηρίζουν ότι 3 στους 5 χρήστες smartphone δεν αντέχουν πάνω από ώρα, χωρίς να ελέγξουν τη συσκευή τους.
 
Εάν προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα το συλλογισμό αυτό, και συμπεριλάβουμε μαζί με τα smartphones, τα tablets, τα laptops και τις σελίδες κοινωνική δικτύωσης που υποστηρίζουν, αντιλαμβανόμαστε ότι οι συσκευές αυτές ίσως έχουν τη δυνατότητα να διαλύσουν μια σχέση.
 
Πώς ακριβώς μπορούν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης να απειλήσουν μια ερωτική σχέση;
 
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι σελίδες αυτές παρέχουν ένα αίσθημα άμεσης ικανοποίησης που ενεργοποιεί τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου μέσω της γρήγορης εναλλαγής νέων ερεθισμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει εθισμό.
 
Επιπρόσθετα, δίνουν τη δυνατότητα να έρθει κανείς σε επαφή με φίλους, συνεργάτες, πρώην συντρόφους, παρέχοντας μια επικοινωνία άμεση, έντονη και οικεία, η οποία μπορεί να προσδώσει ρομαντικό χαρακτήρα στις σχέσεις αυτές. Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στον αποπροσανατολισμό της προσοχής από τον σύντροφο προς τους διαδικτυακούς φίλους, στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην απιστία.
 
Φυσικά δε χρειάζεται κανείς να αποχωριστεί το κινητό του τηλέφωνο για να προστατέψει τη σχέση του. Υπάρχουν όμως, πράγματα που μπορεί να κάνει, έτσι ώστε να το χρησιμοποιεί με το σωστό τρόπο, με αποτέλεσμα, όχι άπλα να μη βλάψει , αλλά και να ωφελήσει τη σχέση.
 
Οι ειδικοί μάλιστα δίνουν τις συμβουλές τους στα ζευγάρια, έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τη τεχνολογία προς όφελος της σχέσης. 
 
Καταρχάς, θεωρούν δεδομένο ότι τα κινητά τηλέφωνα θα πρέπει να βρίσκονται έξω από το οπτικό πεδίο , αλλά και έξω από τη σκέψη των δυο συντρόφων κατά τη διάρκεια ενός ρομαντικού ραντεβού. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό οι συσκευές να μένουν έξω από τη κρεβατοκάμαρα το βράδυ, όχι μόνο γιατί δε βοηθούν στη χαλάρωση, αλλά επίσης γιατί η διάσπαση που προκαλούν μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη οικειότητας ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
 
Υπάρχουν επίσης οι ειδικοί που θεωρούν καλύτερο οι δύο σύντροφοι να μη συνδέονται στα πλαίσια μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης , όχι μονό γιατί έτσι αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις και οι ζήλιες, αλλά γιατί επιτυγχάνεται μια ωφέλιμη απόσταση, η οποία βοηθά να κρατηθούν άγνωστες κάποιες πληροφορίες της καθημερινότητας, διατηρώντας έτσι ένα μικρό μυστήριο που δίνει επιπλέον κίνητρα για ουσιαστική, πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία των δυο συντρόφων. Εάν όμως, οι δυο σύντροφοι επιθυμούν να είναι και «φίλοι» στο διαδίκτυο, οι ειδικοί τους προτείνουν να χρησιμοποιήσουν κάποιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα στο ζευγάρι να έχει το δικό του ιδιωτικό ιστότοπο, όπου οι δύο σύντροφοι μπορούν να ανταλλάσουν μηνύματα και φωτογραφίες, χωρίς να έχουν πρόσβαση οι άλλοι. 
 
Κάποιες φόρες μάλιστα, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την επικοινωνία του ζευγαριού να είναι πιο αισθησιακή με την αποστολή μιας ερωτικής φαντασίωσης , ή μιας σέξι φωτογραφίας , για παράδειγμα.
 
Η τεχνολογία είναι πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Είναι λοιπόν σημαντικό να προσαρμόσουμε τη χρήση της, έτσι ώστε να μειώσουμε στο ελάχιστο τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και να απολαμβάνουμε στο μέγιστο τα οφέλη που μπορεί να μας παρέχει.
 

Πηγή: edition.cnn.com