Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Έφοδος σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι με δικαστική απόφαση

on .

efodos se diamerismata

Με την υπ' αριθμ. 1228/2016 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η δικηγόρος Αθηνών, Βασιλική Δουληγέρη, με πλούσια εμπειρία στις υποθέσεις πολεοδομικών ζητημάτων, κατάφερε να εκδοθεί μια απόφαση - σταθμός, όπου το δικαστήριο επιτρέπει να εισέλθει η πολεοδομία σε διαμέρισμα για να διαπιστωθεί αφενός μεν κατά πόσο παραβιάζεται ο κανονισμός της πολυκατοικίας με τις καθαιρέσεις εξωτερικών και εσωτερικών τοίχων, οι οποίες διαπιστωμένα έχουν διενεργηθεί, αφετέρου δε κατά πόσο επηρεάζεται η στατικότητά της από τις εν λόγω επεμβάσεις του ενοίκου του διαμερίσματος. Η υπόθεση αφορά πολυκατοικία στο Χαλάνδρι.

Ακολουθεί το άρθρο του Αλέξανδρου Αυλωνίτη στο ΕΘΝΟΣ: 

Εφοδοι σε διαμερίσματα από την Πολεοδομία με δικαστική απόφαση

ΓΙΑ ΥΠΟΠΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι συχνοί και «σκληροί» καβγάδες μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία μπορούν να οδηγήσουν στην υποχρεωτική είσοδο της Πολεοδομίας σε σπίτια για αυτοψία, όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για σημαντικές παραβάσεις του κανονισμού (π.χ. γκρέμισμα τοίχων), αλλά και σε εντολή απομάκρυνσης φυτών, γλαστρών, αυτοκινήτων κ.λπ., εφόσον εμποδίζουν την πρόσβαση σε κοινόχρηστους χώρους, δημιουργούν κινδύνους στη στατικότητα του κτιρίου κ.λπ.

Το «πράσινο φως» για «εισβολή» σε διαμέρισμα -κατόπιν συνεννόησης και ραντεβού- έδωσε Πρωτοδικείο σε υπαλλήλους Πολεοδομίας, έπειτα από καταγγελίες για διάφορες αυθαιρεσίες που φέρονται να έγιναν από ιδιοκτήτρια (γκρέμισμα τοίχων) χωρίς πολεοδομική άδεια, ούτε συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών, καθώς κρίθηκε ότι αυτοί έχουν εύλογο ενδιαφέρον να ελέγξουν αν παραβιάζεται η πράξη σύστασης της πολυκατοικίας, αν προκαλείται πρόβλημα στατικότητας και για να καταγραφούν τυχόν παραβάσεις.

Με αφορμή πλήθος διενέξεων μεταξύ των συνιδιοκτητών (και με εξώδικα, μηνύσεις), καταγγελίες για παραβάσεις γύρω από κοινόχρηστους χώρους κ.λπ., αλλά και επειδή η ιδιοκτήτρια «έστησε» επανειλημμένως υπαλλήλους περιφερειακής Πολεοδομίας σε σχετικά ραντεβού, αρνούμενη να τους ανοίξει το διαμέρισμα για έλεγχο, το δικαστήριο απείλησε σε ενδεχόμενη νέα άρνηση και αποφυγή ελέγχου με χρηματική ποινή 1.000 ευρώ και προσωρινή κράτηση ενός μηνός.

Στην ασυνήθιστη σε έκταση και ένταση αντιπαράθεση μεταξύ γειτόνων σε προάστιο, περιφερειακό δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι συνιδιοκτήτες είχαν πολλά ακόμα να «μοιράσουν», αφού πέρα από τα γκρεμίσματα εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων, τη δημιουργία εξώστη κ.λπ., υπήρχαν έντονες αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες επί χρόνια ότι η ίδια ιδιοκτήτρια είχε τοποθετήσει στις βεράντες τρεις τεράστιες γλάστρες-βαρέλια (συνολικού βάρους άνω των 680 κιλών) και ότι υπήρχε πρόβλημα υγρασίας σε γειτονικούς χώρους από το πότισμα των φυτών.

Παράλληλα φέρεται ότι είχε παρκαρισμένο το αυτοκίνητό της πάνω σε κοινόχρηστη ράμπα, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόσβαση κάποιων σε κοινόχρηστους χώρους, ενώ δεν επέτρεπε στον κηπουρό να κλαδέψει μεγάλα φυτά (γιούκα) επειδή δεν είχε άδεια δασαρχείου (μολονότι δεν χρειαζόταν), με συνέπεια να μετατραπεί ο κήπος σε «ζούγκλα» και να καταγγέλλεται άμεσος κίνδυνος διαρρήξεων, με την εύκολη αναρρίχηση σε διαμερίσματα των πρώτων ορόφων μέσω των μεγάλων φυτών.

Κάνοντας δεκτή αγωγή των άλλων συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας, το δικαστήριο πέρα από το άνοιγμα του διαμερίσματος τής επέβαλε την υποχρέωση απομάκρυνσης των γλαστρών και του ΙΧ, απειλώντας την με χρηματικές ποινές και προσωρινή κράτηση σε περίπτωση νέων αρνήσεων, επιβάλλοντας και πληρωμή 400 ευρώ στους υπολοίπους, εφόσον εξαναγκαστούν με δικά τους έξοδα να πάρουν το αυτοκίνητο, αλλά και την υποχρέωση να αποδεχθεί κλάδεμα της «ζούγκλας».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ

Παρεμβαίνοντας στις συνεχείς και έντονες προστριβές μεταξύ ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες, η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι σε σπίτια μπορούν να μπουν και υπάλληλοι της Πολεοδομίας, εάν έχουν δικαστική εντολή για να διερευνήσουν βάσιμες υποψίες-καταγγελίες ότι στο εσωτερικό διαμερίσματος έγιναν σοβαρές αλλοιώσεις και διαρρυθμίσεις, που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την αντοχή του κτίσματος.

Πηγή: www.ethnos.gr