Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 08:50

“Χαλάνδρι στο Φως”: «Ενεργειακή πολιτική και εξοικονόμηση ενέργειας»

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι στο Φως” Χάρης Ρώμας αιτήθηκε ως θέμα προς συζήτηση στην Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής την «Ενεργειακή πολιτική και εξοικονόμηση ενέργειας».

Αναλυτικά το κείμενο:

Σε κάποια αντιπαράθεση που είχαμε πρόσφατα, κατά την διεξαγωγή της συνεδρίασης μίας Δημοτικής Επιτροπής, με την Αντιδήμαρχο κυρία Ελένη Χριστούλη σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Χαλανδρίου, εκείνη μου “πέταξε το γάντι” λέγοντας: «έχουμε ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ και μέσω αυτού του προγράμματος θα τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες δημοτικών κτιρίων!! ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ!!».

Της είχα απαντήσει ότι επειδή δεν μου αρέσει να μιλώ χωρίς να έχω κάνει ενδελεχή έρευνα προηγουμένως, επιφυλάσσομαι να απαντήσω παρουσιάζοντας στοιχεία προόδου άλλων Δήμων για να έχουμε μέτρο σύγκρισης.

Σηκώνοντας, λοιπόν, τώρα το γάντι ενημερώνω τους συναδέλφους αλλά και τους Δημότες Χαλανδρίου ότι υπάρχουν πολλοί δήμοι στην Ελλάδα που έχουν ήδη τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε στέγες δημοτικών κτιρίων.

Μερικά παραδείγματα:

  • Ο Δήμος Έδεσσας έχει τοποθετήσει πλήρη φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες δύο σχολείων και δύο δημοτικών κτιρίων, ένα εκ των οποίων είναι το Δημαρχείο.
  • Ο Δήμος Φυλής έχει τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες τριών σχολείων αλλά και του Δημαρχείου της πόλης. Επίσης ο Δήμος Φυλής έχει δημιουργήσει δική του Ενεργειακή Κοινότητα τοποθετώντας φωτοβολταϊκά σε εδαφική έκταση. Συνεπώς θα ήταν πολύ πιο σωστό, έξυπνο και προσοδοφόρο αντί να προορίζει η Διοίκηση του δικού μας Δήμου το οικόπεδο ΧΕΥ_9, στο Πάτημα Χαλανδρίου, για parking απορριμματοφόρων να δημιουργούσε ένα parking για το μετρό που είναι δίπλα και στην οροφή του να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά συστήματα για τα οποία σημειωτέον είναι ευνοϊκός ο νότιος προσανατολισμός του ακινήτου. Με αυτό τον τρόπο και με αυτές τις χρήσεις ο Δήμος θα είχε ένα μεγάλο διπλό έσοδο.
  • Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει επίσης τοποθετήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε 44 ΣΤΕΓΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ενώ παράλληλα έχει υλοποιήσει το λεγόμενο κέλυφος (μονώσεις, σκίαστρα και ενεργειακά κουφώματα) σε 25 δημοτικά κτίρια. Αυτό το τελευταίο το αναφέρω το αναφέρω για να μην ισχυριστεί κάποιος “μα εμείς τα χρήματα από το ΠΕΠ Αττικής τα χρησιμοποιήσαμε για μονώσεις και κουφώματα”.

Την χρονική περίοδο 2014 -2021 υπήρξαν και άλλες χρηματοδοτικές πηγές εκτός των χρηματοδοτήσεων της Περιφέρειας, δηλαδή του ΠΕΠ Αττικής.

Για παράδειγμα υπήρξε ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021 (ΧΜ-ΕΟΧ) μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας μέσω του οποίου ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης χρηματοδοτήθηκε με το ποσό του 1.450.000€!

Υπήρξε επίσης το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Μόχλευσης Ιδιωτικών Κεφαλαίων HORIZON PRODESA.

Όταν “έβρεχε” αυτά τα προγράμματα που εκμεταλλεύτηκαν άλλοι Δήμοι προφανώς ο Δήμος Χαλανδρίου “κράταγε ομπρέλα”.

Σήμερα, ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα  (virtual net metering) ένα πρόγραμμα εικονικού συμψηφισμού που σημαίνει πως από τα φωτοβολατϊκά κυρίως, παραμένει στο δίκτυο απόθεμα ενέργειας που συμψηφίζεται με άλλες καταναλώσεις. Με αυτά και με αυτά στο συγκεκριμένο Δήμο, με έτος αναφοράς το 2015, γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 60%!!!

Ο Δήμος Χαλανδρίου, αναμένοντας την σειρά του, έχει κυριολεκτικά “κρεμαστεί” από το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ»  στο οποίο έτσι και αλλιώς έχουν ενταχθεί για την πρώτη φάση πάρα πολλοί Δήμοι και νομικά πρόσωπα.

Το θέμα είναι ότι με τους πλέον αισιόδοξους υπολογισμούς το πρόγραμμα αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια για να ολοκληρώσει την δεύτερη και απαιτητικότερη φάση ώστε να δημοσιευτεί η οριστική απόφαση ένταξης και να αρχίσουν μετά οι διαδικασίες διαγωνισμού στο κάθε Δήμο. Απλά να αρχίσουν!

Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με άλλους Δήμους, που λειτούργησαν πιο έξυπνα και χρησιμοποίησαν και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Χαλανδρίου είναι πολλά χρόνια πίσω. Η ολιγωρία είναι αδιαμφισβήτητη!!!

Xάρης Ρώμας
Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Χαλάνδρι στο Φως”

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.