Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 09:52

Περιστατικό ρύπανσης με λύματα στη Ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος & Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου με ανακοίνωσή του ενημερώνει για περιστατικό ρύπανσης από λύματα στη Ρεματιά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Στις 7/2/2024 κάτοικοι ενημέρωσαν τον Σύλλογό μας για έντονη δυσοσμία (από τις 6/2/2024) από τις εκροές μεγάλου αγωγού ομβρίων που βρίσκεται στο αριστερό πρανές του ρέματος στη συμβολή της οδού Ευρίπου με την οδό Κηφισού στον Δήμο Χαλανδρίου, αμέσως ανάντη της διάβασης πεζών προς την εκκλησία του Αγ. Αθανασίου.

Αφού με επί τόπου επίσκεψη πιστοποιήσαμε το γεγονός απευθυνθήκαμε και ενημερώσαμε τον Δήμο Χαλανδρίου και την ΕΥΔΑΠ. Συνεργεία της ΕΥΔΑΠ ήρθαν και έκαναν κάποιο καθαρισμό στα φρεάτια της περιοχής στις 7/2/2024 και ενημέρωσαν γραπτώς την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χαλανδρίου ότι διαπιστώθηκε η ομαλή λειτουργία του συστήματος. Η ροή όμως των λυμάτων συνεχίστηκε απρόσκοπτη. Σήμερα στις 13/2/2024  η αλλοίωση των χαρακτηριστικών του νερού και η έντονη δυσοσμία έχει φθάσει μέχρι το πλάτωμα του Προφήτη Ηλία στο κέντρο του Χαλανδρίου για μήκος που ξεπερνά το 1 χιλιόμετρο.

Το φαινόμενο αυτό δεν παρατηρείται πρώτη φορά. Το έχουμε επισημάνει από το 2005 στους αρμόδιους φορείς οι οποίοι πραγματοποιούσαν ελέγχους χωρίς να βρίσκουν κάποια "αιτία". Αυτή την φορά όμως δεν έχουμε ένα απλό "συμβάν" αλλά μία συνεχή και εκτεταμένη ρύπανση. Είναι προφανές ότι υπάρχει κάποια δομική αστοχία του συστήματος ή μόνιμη παράνομη σύνδεση με το δίκτυο ομβρίων. Σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη να εντοπιστεί η αστοχία και να διορθωθεί.

Η Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου προστατεύεται βάσει ΠΔ (ΦΕΚ 659/Δ/6-9-1995). Επιπλέον η παραρεμάτια ζώνη (δασική έκταση) αποτελεί τον χώρο που πολλοί συμπολίτες μας περπατούν και έρχονται σε επαφή με την φύση, βγάζουν βόλτα τα κατοικίδιά τους κλπ. Ακριβώς επάνω από το συγκεκριμένο σημείο υπάρχει παιδική χαρά και  πεζογέφυρα επικοινωνίας των 2 όχθεων. Στα τμήματα της ρεματιάς που η κλίση των πρανών είναι ομαλότερη, ιδιαίτερα τα σαββατοκύριακα, ο χώρος πλημμυρίζει από οικογένειες και παιδιά. 

Ο Σύλλογός μας απευθύνθηκε πέρα από την ΕΥΔΑΠ η οποία έχει την κύρια ευθύνη και τον Δήμο Χαλανδρίου, στην Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα καθώς και στις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Περιφέρειας που βάσει νόμου είναι υπεύθυνη για τα ρέματα, ζητώντας την διενέργεια αυτοψίας. Αυτή την φορά δεν μπορούμε να δεχτούμε την λογική της "ειδικής περίπτωσης" και θα επιμείνουμε στην πλήρη θεραπεία του προβλήματος. 

Επιφυλασσόμεθα για κάθε περαιτέρω νόμιμη ενέργεια με σκοπό την διαφύλαξη του περιβάλλοντος της Ρεματιάς και την προστασία της Δημόσιας Υγείας των επισκεπτών του δημόσιου χώρου.

Καθαρά νερά ανάντη της συμβολής του αγωγού της οδού Ευρίπου (13/02/2024)

Η τροφοδοσία με δύσοσμα νερά με αφρούς του αγωγού της οδού Ευρίπου (13/02/2024)

Η πρόσμειξη των νερών στη συμβολή, αριστερά είναι καθαρά και δεξιά διακρίνεται η θολερότητα (13/02/2024)

Κατάντη της συμβολής είναι εμφανής η θολότητα και η έντονη δυσοσμία (13/02/2024)

 

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.