Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 12:42

ToNoWaste – Οι δράσεις που θα υλοποιήσει το Χαλάνδρι στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος

Στη Γενική Συνέλευση του ευρωπαϊκού έργου ToNoWaste, που πραγματοποιήθηκε 15-17 Ιανουαρίου 2024 στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών στη Βιέννη, συμμετείχε ο Δήμος Χαλανδρίου, ως εταίρος του προγράμματος, που υλοποιείται στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων.

Η συνάντηση των 21 εταίρων του ToNoWaste, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Jaume I του Castellón της Ισπανίας, διοργανώθηκε από το Institute of Technology Assessment (ITA). Η αποστολή του έργου ToNoWaste είναι σαφής, να ανακαλύψει και να αναδείξει επιτυχημένες στρατηγικές για την πρόληψη και τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Με τα εργαλεία που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του έργου οι εμπλεκόμενοι σε ευρωπαϊκά συστήματα τροφίμων (σε όλα τα στάδια της αλυσίδας τροφίμων) θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για την προώθηση μιας πιο βιώσιμης παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.

Μετά από μια διαδικασία επιλογής πιθανών δράσεων, στη συνέλευση παρουσιάστηκε το αρχικό χαρτοφυλάκιο τοπικών ιδεών έργων. Αυτές οι ιδέες, που πρόκειται να εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια στη Βαλένθια (Ισπανία), στο Γκρατς και στη Βιέννη (Αυστρία), στο Χαλάνδρι (Ελλάδα) και στο Χάλσινγκλαντ (Σουηδία), θα ξεδιπλωθούν σε διαφορετικά πλαίσια.

Δράσεις – στόχοι του προγράμματος

Συγκεκριμένα, θα στοχεύουν:

  • στη βελτίωση της μείωσης των απορριμμάτων στις σχολικές κουζίνες,
  • στην άμεση εμπορία βιολογικών προϊόντων σε αστικές περιοχές στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων,
  • στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων στα σουπερμάρκετ.

Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση, αναπτύχθηκε το επιστημονικό πλαίσιο αξιολόγησης βάσει της βιωσιμότητας της κάθε δράσης αποτροπής (περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής), με στόχο να κατανοηθεί και εφαρμοστεί στην πράξη. Η στρατηγική αυτή κίνηση διασφαλίζει ότι όλοι οι εταίροι που συμμετέχουν στην εφαρμογή αυτών των δράσεων μπορούν να συγχρονίσουν τις ιδέες τους, να κατανοήσουν ο ένας το λεξιλόγιο του άλλου, να εντοπίσουν συνέργειες και να ενισχύσουν τον αντίκτυπο αυτών των δράσεων.

ToNoWaste και Χαλάνδρι

Ειδικότερα για το Χαλάνδρι, συμφωνήθηκε, ο Δήμος να επικεντρώσεις τις δράσεις του στην εφαρμογή του επιστημονικού πλαισίου που αφορά την αποτροπή δημιουργίας τροφικών αποβλήτου στις λαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα θα αποτιμηθεί η δυνατότητα αναδιανομής λαχανικών που περισσεύουν στο τέλος της λαϊκής, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου. Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάζονται workshops και living labs, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση για την αποτροπή τροφικών αποβλήτων. Τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου η αντιπροσωπεία του Χαλανδρίου συμμετείχε σε μία τέτοια δράση, η οποία αφορούσε συλλογικό μαγείρεμα με στόχο τα μηδενικά απόβλητα (zero waste cooking).

Ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε επίσης τη διοργάνωση της επόμενης Γενικής Συνέλευσης του προγράμματος, που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.

Στην αντιπροσωπεία του Δήμου Χαλανδρίου συμμετείχαν ο καθηγητής ΕΜΠ Γεράσιμος Λυμπεράτος, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Κυκλικής Οικονομίας και επιστημονικός υπεύθυνος για το Χαλάνδρι, η κ. Αθανασία Μπάρκα, από τη Μονάδα Αποτροπής Απωλειών Τροφίμων και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων του Δήμου, η κ. Λένα Μελανίτου, προϊσταμένη Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών και η κ. Μαρία Αλεξοπούλου από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.




Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.