Τρίτη, 07 Μαϊος 2024 05:56

Ο καιρός της εβδομάδας των Χριστουγέννων, στο Χαλάνδρι

Η 21η Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα της "εβδομάδας των Χριστουγέννων", σηματοδοτεί και την "επίσημη" έναρξη του Χειμώνα η οποία, σύμφωνα με τον αστρονομικό ορισμό, λαμβάνει χώρα με το "χειμερινό ηλιοστάσιο", δηλαδή την χρονική στιγμή του έτους που ο ήλιος βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο σε σχέση με τον ισημερινό. Κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο η διάρκεια της ημέρας είναι η μικρότερη απ' όλες τις ημέρες του έτους και της νύχτας η μεγαλύτερη.

Ο "αστρονομικός" Χειμώνας, ξεκινάει στο Χαλάνδρι με ήπιο σκηνικό που αρμόζει αρκετά στα πρότυπα των ημερών καθώς ο βοριάς θα κυριαρχήσει, η χαμηλή συννεφιά θα καλύπτει για μεγάλα διαστήματα τον ουρανό, η θερμοκρασία θα βρίσκεται κοντά στους 10°C και είναι πιθανό να σημειωθεί ψιλόβροχο κατά διαστήματα. Ανάλογο καιρικό σκηνικό προβλέπεται να επικρατήσει και την Τρίτη με την πιθανότητα για ασθενή βροχή μικρής διάρκειας να είναι μεγαλύτερη.

Η Τετάρτη, προβλέπεται να ξεκινήσει με αρκετή "ψύχρα" καθώς η θερμοκρασία τα ξημερώματα θα πέσει κοντά στους 5°C, κατά τη διάρκεια της ημέρας, όμως, ο ήλιος θα λάμψει στον αττικό ουρανό, ο Βοριάς θα εξασθενήσει και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο, προσεγγίζοντας, το μεσημέρι, τους 12-13°C.

Η Πέμπτη και η Παρασκευή, 24 - 25/12, παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, θα κυλήσουν με "ανοιξιάτικες" συνθήκες στην περιοχή μας καθώς η ηλιοφάνεια θα επικρατήσει και πάλι, οι άνεμοι θα πνέουν γενικά ασθενείς και η θερμοκρασία, σε νέα άνοδο, θα ξεπεράσει τους 15°C, ως προς τις μέγιστες τιμές της. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η θερμοκρασία θα πέφτει κοντά στους 10°C.

Το Σαββατοκύριακο 26 - 27/12, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, προβλέπεται σημαντική μεταβολή του καιρού στο Χαλάνδρι με τη συννεφιά να πυκνώνει σημαντικά και να φέρνει βροχές -και ενδεχομένως καταιγίδες- κατά διαστήματα, τους ανέμους να ενισχύονται και τη θερμοκρασία να σημειώνει πτώση.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία οι τελευταίες ημέρες του έτους θα κυλήσουν με ένα ή περισσότερα κύματα "βαρυχειμωνιάς" στη χώρα μας τα οποία θα επηρεάσουν σε κάποιο βαθμό και την Αττική αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα επηρεαστεί ο νομός και η διάρκεια και ένταση των φαινομένων δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα ακόμα.

Καλή εβδομάδα, καλό Χειμώνα και καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία!!!

Γεώργιος Παπακωστόπουλος
Αναλυτής-προγνώστης καιρού / Συντονιστής προγνώσεων καιρού SiMeteo.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.