Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 10:41

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας - Σταθερά στο πλευρό των ασθενέστερων ο Δήμος Χαλανδρίου

17 Οκτωβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Μια υπόμνηση ότι οριστική λύση στα προβλήματα των ασθενέστερων δεν μπορεί να προκύψει χωρίς ένα σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην πραγματική ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων. Μια υπόμνηση ότι η πρόσβαση σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες είναι δικαίωμα όλων και πρέπει να αποτελεί καθημερινή προτεραιότητα.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί βέβαια να διαμορφώσει πολιτικές παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, μπορεί όμως να συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός πλέγματος κοινωνικών υπηρεσιών, μιας ασπίδας για τους ασθενέστερους και τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες απέναντι στην ακραία φτώχεια.

Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος Χαλανδρίου έχει αναπτύξει ένα μόνιμο και διευρυμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, με δομές που επεκτείνουν διαρκώς τις υπηρεσίες τους, με στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού στην πόλη και τη διασφάλιση μιας αξιοπρεπούς ζωής για όλα τα μέλη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Η ασπίδα προστασίας μας

  • Παροχή τροφίμων ή συσσιτίου σε οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο εξυπηρετεί 1.200 ωφελούμενους. Διανέμει τυποποιημένα και κατά περίπτωση νωπά τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη καθημερινής χρήσης (ρούχα, παπούτσια, βιβλία κ.λπ.). Παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής στους ωφελούμενους, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου και το Κέντρο Κοινότητας. Στο συσσίτιο διατίθεται μαγειρεμένο γεύμα μια φορά την ημέρα.

Πέραν των προσφορών ιδιωτών και επιχειρήσεων, ο Δήμος Χαλανδρίου χρηματοδοτεί την επιπλέον αγορά προϊόντων με το ποσό των 130.000 ευρώ ετησίως.

  • Παροχή οικονομικών βοηθημάτων για την αντιμετώπιση οξυμένων προβλημάτων ύψους 200.000 για το 2020, από 1.800 ευρώ το 2014.
  • Πλήρης απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μονογονεϊκών, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, και ατόμων ΑμεΑ.
  • Μείωση τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού (κατά 20% αθροιστικά για τις κατοικίες).
  • Πλήρης απαλλαγή από τα τροφεία των παιδικών σταθμών για οικογένειες με εισόδημα μικρότερο των 25.000 ευρώ.
  • Δωρεάν προσφορά υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας από το Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής του Δήμου. Παρέχονται επίσης και υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας από ψυχολόγους και ειδικούς παιδαγωγούς, όπως η αξιολόγηση και αποκατάσταση μαθησιακών δυσκολιών καθώς και συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά, εφήβους και γονείς. Παράλληλα ενώ παρέχεται ψυχολογική θεραπεία και συμβουλευτική για τους ενήλικες.
  • Δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όλους προσφέρει και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου. Η λειτουργία του ΚΙΑΧ στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά όλων των συντελεστών, με βάση την αρχή της αλληλεγγύης και της αμοιβαίας προσφοράς. 
  • Δωρεάν παροχή φαρμάκων μέσω του Κοινωνικού Φαρμακείου που εξυπηρετεί από 120 έως 300 άτομα το μήνα. 
  • Δωρεάν συμμετοχή των ευπαθών ομάδων σε όλη την έκταση δραστηριοτήτων του Δήμου μέσω του Κέντρου Κοινότητας που υποδέχεται, ενημερώνει και υποστηρίζει τους πολίτες στη διασύνδεσή τους με δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελούμενων (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Επιδότηση Ενοικίου, κ.λπ.).

Στο πλαίσιο του Κέντρου Κοινότητας λειτουργεί και το Παράρτημα Ρομά με δράσεις που αφορούν την κοινωνική ένταξη των Ρομά και τη σταδιακή κατάργηση των καταυλισμών που υπάρχουν στην πόλη. 

  • Λειτουργία Γραφείου Ενδυνάμωσης Ανέργων για την παροχή επαγγελματικής συμβουλευτικής και προώθησης της απασχόλησης. 
  • Λειτουργία Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών για την υποστήριξή τους στην προσπάθεια να διαχειριστούν την αδυναμία εξυπηρέτησης των χρεών τους προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. 
  • Σύσταση Επιτροπής που θα εξετάζει την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και την παροχή εφάπαξ ειδικού βοηθήματος. Η δράση αφορά όσους έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και τις 30/04/2020 και παραμένουν αποσυνδεδεμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Δωρεάν συμμετοχή στα προγράμματα Αθλητισμού για ΑμεΑ, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
  • Δωρεάν μαθήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου.
  • Δωρεάν μαθήματα επτά ξένων γλωσσών από εθελοντές.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.