Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2020 00:31

“Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης”: Σε αδιέξοδο η πράξη επιδότησης ενοικίου των Ρομά Χαλανδρίου;

Ανακοίνωση του συνδυασμού “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης” αναφορικά με το θέμα της μόνιμης στέγασης των Ρομά Χαλανδρίου: 

Σε αδιέξοδο η πράξη επιδότησης ενοικίου των  Ρομά Χαλανδρίου;;;

Με έκπληξη ακούσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Δήμαρχο Χαλανδρίου Σίμο Ρούσσο να μας λέει:

«Να πάρουν ένα εφάπαξ και να απομακρυνθούν, να ησυχάσουμε

«Συγκεκριμένα λέει η εισήγηση του Δήμου Χαλανδρίου: Για τις υποστηριζόμενες οικογένειες που ήδη έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό και των οποίων έχουν ήδη κατεδαφιστεί τα παραπήγματα, ενέχει ο κίνδυνος να επιστρέψουν στον καταυλισμό, λόγω μη έναρξης του ευρωπαϊκού προγράμματος & λόγω πιθανής διακοπής της υποστήριξής τους από τον Δήμο, που δεν θα μπορεί να τους υποστηρίζει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Είναι λοιπόν δημοσιονομικά επιβεβλημένη & για λόγους χρηστής διοίκησης, η επιλογή της εφάπαξ καταβολής των υποστηριζόμενων οικογενειών & απομάκρυνσής τους από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας». Επίσης επικαλούνται και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου! 

Εμείς από την αρχή τονίσαμε ότι παρόμοια  προγράμματα Ευρωπαϊκά ή Περιφερειακά από το 1980 μέχρι σήμερα, όπου εφαρμόστηκαν δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Όταν συζητήθηκε το θέμα στις 18.12.2019 στο Δημοτικό Συμβούλιο η θέση μας ήταν: «Θεωρούμε ότι η προσωρινή λύση που προωθεί η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου δηλ. η ενοικίαση κατοικιών και η επιδότηση του ενοικίου κ.ά. καθώς και ο διασκορπισμός τους εντός της πόλης μας, αφενός δεν λύνει το πρόβλημα στέγασης και αφετέρου δημιουργεί καταστάσεις περίπλοκες».

Επίσης τονίσαμε ότι: «Η κοινότητα των Ρομά που διαβιεί στο Χαλάνδρι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής ένταξης και η μόνιμη στέγασή τους θα διασφάλιζε την εδραιοποίηση και την οργανική ένταξή των στον αστικό και κοινωνικό ιστό κάθε Ελληνικής πόλης».

Δυστυχώς η δημοτική αρχή αυτό το θέμα το εκμεταλλεύτηκε και προεκλογικά!!! 

Η θέση μας για τους Ρομά Χαλανδρίου απορρέει από τα συμπεράσματα  των ευρωπαϊκών και ελληνικών επιτροπών: Η μετεγκατάσταση σε νομίμως χωροθετημένη περιοχή με υποδομές μόνιμης και βιώσιμης κατοικίας. Εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν».

Όφειλε η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο Υπουργείο να είχαν λύσει τα προηγούμενα χρόνια το θέμα της μόνιμης στέγασης των Ρομά.

Παναγιώτης Βάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου
Επικεφαλής του συνδυασμού “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης”                                                             


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.