Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 13:33

Η απάντηση της ΔΑΣ ΟΤΑ Χαλανδρίου στη Δημοτική αρχή για τα ΜΑΠ

Παραθέτουμε την απάντηση της ΔΑΣ ΟΤΑ Χαλανδρίου στη Δημοτική αρχή [Δήμος Χαλανδρίου: Άκαιρη και κακόβουλη η ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΤΑ για τα Μέσα Ατομικής Προστασίας Εργαζομένων], αναφορικά με τα ΜΑΠ: 

ΜΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

(ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΓΑΝΕ ΜΑΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ) 

Μπράβο λοιπόν στην Δημοτική αρχή Χαλανδρίου που δείχνει τέτοια ευαισθησία προς τους εργαζόμενους και απάντησε στην ανακοίνωση της ΔΑΣ-ΟΤΑ για τα ΜΑΠ. Όμως επειδή η μνήμη της είναι, καθώς φαίνεται, επιλεκτική να της θυμίσουμε μερικές αλήθειες:

  1. Τα ΜΑΠ δεν έχουν να κάνουν ούτε με την καλοσύνη, ούτε με την ευαισθησία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, δεν είναι μέσο συναλλαγής. Είναι δικαίωμα που κερδήθηκε με αγώνες και έρχεται να καλύψει την ανάγκη των εργαζομένων που δουλεύουν σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες να γυρίζουν υγιείς και αρτιμελής στην οικογένεια τους.
  2. Τα ΜΑΠ οφείλει να τα παρέχει ο δήμος κάθε χρόνο σε όλους τους εργαζόμενους που εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες ανεξάρτητα από την εργασιακή τους σχέση και από την πρώτη στιγμή της εργασίας τους, γιατί το εργατικό ατύχημα δεν ενημερώνει πότε θα συμβεί.
  3. Η δημοτική αρχή του δήμου μας, αντίθετα με όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της, δεν χορηγεί όλα τα ΜΑΠ, που προβλέπονται από την κατά καιρούς κείμενη νομοθεσία, κάθε χρόνο σε όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και αυτό εκτός από το γεγονός ότι το γνωρίζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που δεν τα λαμβάνουν, μπορεί να το αντιληφθεί κανείς και από τις δαπάνες που κάνει κάθε χρόνο ο Δήμος για αυτό το σκοπό.
  4. Τα ΜΑΠ του 2019 και 2020 οι εργαζόμενοι δεν τα έχουν πάρει. Τουλάχιστον αυτό το αποδέχεται στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αν και, κακώς κατά τη γνώμη μας, επιχειρεί να το δικαιολογήσει, μεταφέροντας την ευθύνη στις χρονοβόρες διαδικασίες, όπως κάνουν όλες οι δημοτικές αρχές.
  5. Όσο για την αναφορά της στους συναδέλφους από το τμήμα προμηθειών, η δημοτική αρχή θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις και να στρέψει τους εργαζόμενους ενάντια στη ΔΑΣ-ΟΤΑ. Ξέρει πολύ καλά, όπως ξέρουμε και εμείς, πως οι εργαζόμενοι δουλεύουν πάντα μέσα στα πλαίσια που καθορίζει η δημοτική αρχή και το κράτος, στην κατεύθυνση και στους στόχους που βάζει η δημοτική αρχή. Έτσι αν η δημοτική αρχή θέλει να αγοραστούν τα ΜΑΠ θα αγοραστούν. Η δημοτική αρχή έχει την ευθύνη όχι οι συνάδελφοι.
  6. Tον Ιούνιο του 2020 στη συζήτηση του σωματείου για τα ΜΑΠ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή, διατυπώσαμε όσα αναφέρουμε και στις ανακοινώσεις μας, καταλήγοντας μάλιστα σε όσα υπογραμμίζουμε πιο πάνω: Αν η δημοτική αρχή θέλει να αγοραστούν τα ΜΑΠ θα αγοραστούν. Μάλιστα θυμίζουμε στους συναδέλφους ότι η συζήτηση στο ΔΣ του σωματείου μας προκλήθηκε από γραπτό αίτημα του ψηφοδελτίου μας. Αν νομίζει η δημοτική αρχή ότι το κάναμε για να αποδεχτούμε ότι για όλα φταίνε οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της συνιστούμε να τσεκάρει ξανά τις πηγές της.

Δήμαρχε, λάθος μεριά διάλεξες για να βρεις συκοφάντες και αλλότρια κίνητρα. Δεν είμαστε του λόγου σου, ούτε του χεριού σου. Για το δίκιο του εργαζόμενου που δουλεύει μέσα στα σκουπίδια παλεύουμε, δεν έχουμε αυταπάτες ούτε για τις “χρονοβόρες διαδικασίες”, ούτε για το ποιο κράτος και ποια συμφέροντα αυτές εξυπηρετούν. Η αλήθεια είναι ότι πιστεύουμε ότι ούτε εσύ έχεις, για αυτό προτιμάς με θράσος να σπιλώσεις εμάς παρά να δώσεις στον εργάτη αυτό που αύριο μπορεί να σώσει τη ζωή του.


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.