Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 23:53

Οι Πανελλαδικές μέσα από τα μάτια μιας μαθήτριας του φροντιστηρίου “Διαλεκτικό”, στο Χαλάνδρι

Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των μαθητών που εξετάστηκαν και φέτος πανελλαδικά ελπίζοντας στην εισαγωγή τους σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας. Η Ε.Π., μία από τις μαθήτριες του φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης “Διαλεκτικό” στο Χαλάνδρι, που πέτυχαν τον στόχο τους, μοιράστηκε την εμπειρία της δύσκολης αυτής χρονιάς. 

  • Γειά σου Ε.! Τα αποτελέσματα βγήκαν, ο γολγοθάς των εξετάσεων τελείωσε και επισήμως. Πώς νιώθεις; 

Ανακουφισμένη και ταυτόχρονα ενθουσιασμένη. Ακόμη δυσκολεύομαι να διαπιστώσω ότι δεν θα ξαναπάω στο λύκειο τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως δεν μου προκαλεί μεγάλη θλίψη αυτό, ξεκινάω ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου και η χαρά καλύπτει τα υπόλοιπα. 

  • Η γ΄ λυκείου είναι κατά κοινή αποδοχή η πιο απαιτητική χρονιά της σχολικής σταδιοδρομίας. Η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών στρέφεται στην ιδιωτική εκπαίδευση για να ανταπεξέλθει στην πίεση των Πανελληνίων. Ποια ήταν η δική σου επιλογή; 

Εγώ και η οικογένειά μου εμπιστευτήκαμε το φροντιστήριο «Διαλεκτικό» για να με προετοιμάσει κατάλληλα για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Άρχισα τα μαθήματα στη β’ λυκείου, όπως και οι περισσότεροι μαθητές και, μαζί με τα θερινά μαθήματα, είχαμε ολοκληρώσει ένα μέρος της ύλης πριν τον Σεπτέμβρη της γ’ λυκείου. Αυτό με βοήθησε υπερβολικά φέτος, αφού τρεις μήνες πριν τις εξετάσεις ξεκινήσαμε τις επαναλήψεις. 

  • Τι σε οδήγησε στο «ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ»; 

Όταν με τους γονείς μου αναζητούσαμε το ιδανικότερο φροντιστήριο για εμένα, το βασικό μέτρο σύγκρισης τους ήταν οι τιμές των μαθημάτων. Υπάρχουν φροντιστήρια που ζητούν ποσά ανάλογα με των ιδιαίτερων μαθημάτων. Όμως στο «Διαλεκτικό» παρακολουθούσε ήδη μαθήματα ο αδερφός μου και έτσι είχαμε έκπτωση με τη δική μου εγγραφή, κάτι που ήταν βολικό. 

  • Πώς νιώθεις με την επιλογή σου; 

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Είναι ένα πολύ φιλικό περιβάλλον που από την αρχή ένιωσα άνετα. Όλοι οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και εστιάζουν σε κάθε μαθητή ξεχωριστά. Εγώ πάντα ήμουν μέτρια μαθήτρια και έτσι επικεντρώθηκαν αρκετά στην κάλυψη των κενών μου, κάτι που το χρειαζόμουν. Ακόμη, τα ολιγομελή τμήματα κάνουν το μάθημα πολύ πιο ευχάριστο, καθώς  ξεφεύγει από το κλίμα της σχολικής τάξης. Προσωπικά, αυτό με έκανε να ξεχνιέμαι από το συνεχές άγχος των Πανελληνίων. Πάντα γυρνούσα σπίτι με καλύτερη διάθεση. 

  • Ποιες ήταν οι κυριότερες δυσκολίες που συνάντησες στην πορεία προς τις εξετάσεις; 

Οι Πανελλήνιες είναι από μόνες τους ένας μαραθώνιος πίεσης ενός-ενάμισι χρόνου. Και μέσα σε αυτό δεν πρέπει να ξεχνάμε την κούραση, τόσο πνευματική όσο και σωματική. Φέτος η καραντίνα τελικά δεν βοήθησε σε τίποτα από τα δύο, απλά η καθημερινότητα από «σχολείο - σπίτι - φροντιστήριο - σπίτι», έγινε «σπίτι». Ναι, ευκαιρία για παραπάνω διάβασμα, κι άλλη δουλειά, άρα κι άλλη κούραση. Βασικά θεωρώ ότι τα περισσότερα παιδιά επιβαρύνθηκαν ψυχολογικά φέτος, διότι από την μία είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον πανικό της πανδημίας, και από την άλλη έπρεπε να ανταποκρινόμαστε όλο και καλύτερα στα μαθήματα. 

  • Πώς μπορεί o μαθητής να ανταπεξέλθει στο άγχος; Πιστεύεις ότι οι καθηγητές σε βοήθησαν; 

Πιστεύω πως το πιο δύσκολο είναι ο συνδυασμός της πίεσης των Πανελληνίων με το προσωπικό άγχος, και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβαίνει στη ζωή του μαθητή και να του προκαλεί ταραχή. Μία φίλη μου είχε πει για τις Πανελλήνιες πως «από κάπου μπάζει άγχος», και νομίζω πως είναι η τέλεια περιγραφή. Όλοι οι υποψήφιοι κάποια στιγμή αγχώνονται, πρέπει όμως να μπορέσουν να οργανωθούν από την αρχή, και να μην παρασυρθούν από αυτό το συναίσθημα. 

Το φροντιστήριο, και ειδικότερα οι καθηγητές του «Διαλεκτικού», μου υπενθύμιζαν συχνά πως χρειάζονται μικρά βήματα κάθε φορά ως την επιθυμητή σχολή. Πολλές φορές με άκουσαν όταν είχα κάποιο πρόβλημα και με συμβούλεψαν, κάτι που με βοηθούσε να στραφώ ξανά στις υποχρεώσεις  μου, πιο γρήγορα. Αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό για εμένα, πιστεύω ότι απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έτσι. Γενικότερα η στήριξη είναι απαραίτητη για κάθε μαθητή της γ΄λυκείου. 

  • Ποια είναι η γνώμη σου για το πρόγραμμα του φροντιστηρίου; Κατάφερες να καλύψεις εγκαίρως την ύλη; Υπήρχε ευελιξία; 

Στην αρχή της χρονιάς ορίσαμε το πρόγραμμα μαζί με τους καθηγητές μου, και πάντα λάμβαναν υπόψη και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Τα μαθήματα ήταν κατανεμημένα έτσι ώστε να έχω αρκετό χρόνο να ολοκληρώσω τις υποχρεώσεις μου για το κάθε ένα, άρα αυτό με βοήθησε αρκετά με το άγχος και μου εξασφάλισε κάποιον ελεύθερο χρόνο. Με τα θερινά ολοκληρώσαμε νωρίς την ύλη, ακόμη και αν είχα αρκετά κενά κυρίως στα αρχαία για τα οποία αφιερώσαμε κάποια επιπλέον μαθήματα. Ακόμη, το πρόγραμμα των διαγωνισμάτων ήταν αρκετά βολικό, μας ενημέρωναν εβδομάδες πριν ώστε να έχουμε αρκετό χρόνο να προετοιμαστούμε χωρίς άγχος. 

  • Τι σου έχει μείνει σαν καλύτερη στιγμή της φετινής χρονιάς; 

Το τέλος της! Φυσικά και υπήρχαν στιγμές τόσο στο σχολείο όσο και στο φροντιστήριο που θα τις θυμάμαι για πάντα. Στο φροντιστήριο περισσότερο, όπου απέκτησα ψευδώνυμα και έμαθα ημερομηνίες ιστορικών γεγονότων μέσω της τεχνικής εκσφενδονισμού καπακιών στυλό από τον καθηγητή μου σε περίπτωση λανθασμένης απάντησης. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το γεγονός ότι ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο, μία νέα ζωή πολύ διαφορετική από τα προηγούμενα 18 χρόνια. Η φετινή χρονιά ίσως είναι η πιο αλλόκοτη της ζωής μου. Η προετοιμασία πανελληνίων, ο κορωνοϊός και η καραντίνα, το γεγονός ότι ουσιαστικά πήγα 6 μήνες γ’ λυκείου, οι ίδιες οι Πανελλήνιες και η πιθανότητα ο Kanye West να δηλώσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πραγματικά ανυπομονώ για αυτήν τη νέα αρχή. 

  • Tι θα συμβούλευες κάποιον μαθητή που ξεκινά τώρα την προετοιμασία για τις εξετάσεις; 

Να μην ξεχάσει ποτέ ότι οι Πανελλήνιες αποτελούν μία ευκαιρία και όχι τη μοναδική ευκαιρία της ζωής του. Υπάρχει αυτή η «απαίτηση» από το οικογενειακό περιβάλλον, από το σχολείο για το τέλειο, το απόλυτο. Επιτυχία όμως δεν είναι μόνο αυτό. Θεωρώ ότι η επιτυχία είναι στενά συνδεδεμένη με την ευτυχία, η οποία είναι υποκειμενική. Για αυτό κάθε στόχος πρέπει να είναι δικός του, και να βάλει τον εαυτό του πάνω από όλα για έναν χρόνο. Είναι η δική του ευκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εξουθενωθεί, τα διαλείμματα είναι απαραίτητα. Καλύτερο είναι όταν νιώθει πως θολώνει ενώ διαβάζει να περπατήσει το τετράγωνο της γειτονιάς και να ξανά αρχίσει μετά, παρά να πιεστεί συνεχόμενα. Τέλος, είναι σημαντικό να μοιράζεται όσα τον απασχολούν με άτομα που εμπιστεύεται. Πρέπει όσο είναι εφικτό να έχει μία θετική ψυχολογία προς τις Πανελλήνιες ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει. 

  • Σ’ευχαριστούμε! Καλή επιτυχία και καλή σταδιοδρομία!

Διαλεκτικό - Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης
Λοκρίδος 22Β, Χαλάνδρι 152 31 
τηλ. 210-6772895
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: dialektiko.edu.gr
facebook page: Διαλεκτικό - Φροντιστήριο Μ.Ε.

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.