Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 04:23

“Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου”: Δήμαρχε, εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων;

Επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης Χαλανδρίου προς τον δήμαρχο κ. Σίμο Ρούσσο, αναφορικά με το άνοιγμα των Δημοτικών, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών: 

Χαλάνδρι 27-05-2020

Προς: Δήμαρχο Χαλανδρίου κ. Συμεών Ρούσσο

Κοινοποίηση: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοτικούς Συμβούλους, Μέλη ΔΕΠ

Θέμα: H δημοτική αρχή να δηλώσει δημόσια αν υπάρχουν οι βασικές προϋποθέσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων.

Κύριε Δήμαρχε,

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων, των Νηπιαγωγείων και των Παιδικών Σταθμών χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα που θα εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τους όρους υγιεινής και ασφάλειας.

Δεν λαμβάνονται υπόψιν ούτε κατ’ ελάχιστον οι σχετικές ανησυχίες, οι διεκδικήσεις ακόμα και οι πρακτικές προτάσεις που καταθέτουν εδώ και μέρες οι φορείς των γονιών και των εκπαιδευτικών. Είναι απαράδεκτο να «πετιέται το μπαλάκι» στις οικογένειες να αποφασίσουν με δική τους ευθύνη το εάν θα παρακολουθήσει ή όχι το παιδί τους την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Η αναγκαία - απ’ όλες τις απόψεις - συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας δεν μπορεί να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου αλλά απαιτείται να πληρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να πραγματοποιηθεί. Αυτό πολύ περισσότερο ισχύει για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σε ένα ενδεχόμενο νέου κύκλου της πανδημίας.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε τοποθετηθεί έγκαιρα και με υπευθυνότητα για το πολύ σοβαρό ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων (με παρεμβάσεις στο Δ.Σ και επιστολές). Απαιτείται να διεκδικήσουμε κονδύλια από το Κράτος για την πλήρη κάλυψη των σχολικών αναγκών.

Σήμερα, είναι ιδιαίτερα επιτακτικό να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας καθ’ όλη την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων, όπως και εσείς αναγνωρίσατε αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου με απόφασή του (20-05-2020), το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί. Αυτό επιβεβαιώνεται και από έγγραφα που σας έχουν αποσταλεί (ενδεικτικά 78/14-05-20, 79/25-5-20, 80/26-520 του σχολικού συγκροτήματος του 7ου-10ου Δημοτικού σχολείου).

Επίσης είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των αυξημένων αναγκών στα γυμνάσια και λύκεια του δήμου μας, οι εργαζόμενες της καθαριότητας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μετακινήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, κάτι που δεν θα συνεχιστεί τώρα που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Ακόμη, δεν επιτρέπεται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των σχολείων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες να είναι «ευέλικτοι», κακοπληρωμένοι, και να «περιοδεύουν» από σχολείο σε σχολείο.

Μένουν αναπάντητα:

  • Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση στο κτηριακό και τις πιεστικές πλέον ανάγκες για αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων (16ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό, κλπ); Τι θα γίνει με την ασφυκτική κατάσταση στα νηπιαγωγεία; Τι θα γίνει με την απαράδεκτη κατάσταση των containers τα οποία χρησιμοποιούνται για σχολικές αίθουσες;
  • Τι θα γίνει με την μόνιμη στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικούς ώστε να καλυφθούν οι πάγιες αλλά και οι επιπρόσθετες ανάγκες δημιουργίας ολιγάριθμων τμημάτων δεδομένου ότι η εκ’ περιτροπής διδασκαλία προφανώς δεν αποτελεί λύση για τη νέα χρονιά αλλά και για να σταματήσει επιτέλους και η ομηρία των δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών ετησίως;
  • Τι μέριμνα υπάρχει για την μόνιμη στελέχωση με βοηθητικό προσωπικό, τραπεζοκόμους, σχολικούς νοσηλευτές, και ιδιαίτερα καθαρίστριες. Τι πρόβλεψη υπάρχει για σχολικούς ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς για την στήριξη της ομαλής επανένταξης;
  • Τι σχεδιασμός υπάρχει για τον πλήρη και επαρκή εφοδιασμό με απολυμαντικά, μάσκες κτλ σε όλα τα σχολεία; Για την καθημερινή απολύμανση των σχολείων;

Οφείλετε να πάρετε συγκεκριμένη και δημόσια θέση τόσο απέναντι στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλά και απέναντι στην κυβέρνηση.

Οφείλετε να δηλώσετε δημόσια εάν είναι εξασφαλισμένες οι βασικές προϋποθέσεις υγιεινής και ασφάλειας, οπότε και με δική σας συνευθύνη ανοίγουν σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί.

Αν η κυβέρνηση δεν έχει διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις οφείλετε να τοποθετηθείτε ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Καρατζά Κονδυλία (Λούλα), επικεφαλής
Λάμπρου Δημήτριος
Οικονόμου Ανδρέας

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.