Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 23:52

“ΟΧΙ” για τις κάμερες στις σχολικές τάξεις από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

«Την κατηγορηματική του αντίθεση στην τοποθέτηση καμερών στις σχολικές τάξεις με απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος» δηλώνει το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου με ψήφισμά του που πέρασε κατά πλειοψηφία* στη Συνεδρίαση της 20ης Μαΐου.

Αναλυτικά στο ψήφισμα αναφέρεται:

Η πρόσφατη διάταξη του Υπουργείου Παιδείας με βάση τον Νόμο 4686/2020 και τη σχετική Υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 57233/Υ1/τ.Β, αρ.φ.1859) «Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση» θεσπίζουν τη δυνατότητα αναμετάδοσης μέσω χρήσης κάμερας μέσα στις σχολικές τάξεις κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Η πρωτοφανής αυτή διάταξη, η οποία ψηφίσθηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων και άνευ διαβούλευσης, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις σύσσωμου του εκπαιδευτικού κόσμου καθώς και έγκριτων ειδικών, για νομικούς και παιδαγωγικούς λόγους. Ιδιαίτερα τονίζεται ότι η παιδαγωγική σχέση είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία βασισμένη στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτικού και μαθητών και η σχολική τάξη δεν μπορεί να ελέγχεται ούτε να παρακολουθείται.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε οποιαδήποτε εφαρμογή η οποία θα προέβλεπε χρήση κάμερας στις σχολικές τάξεις με απευθείας αναμετάδοση του μαθήματος, διαδικασία η οποία αντίκειται τόσο σε ζητήματα προσωπικών δεδομένων και προσβολής της προσωπικότητας των μελών της σχολικής κοινότητας, όσο και σε θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

* Μειοψήφησαν οι κ.κ. Γ. Κουράσης, Κ. Αγγελής, Χ. Αγαπητού, Π. Λαμπρόπουλος, Χ. Κιάκος, Α. Τσιαμπάς, Ε. Νιώτη, Μ. Κόσσυβας, Θ. Αλεξανδρή, Π. Βάσιος και Α. Κορναράκη.

 


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.