Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024 08:51

Το Χαλάνδρι ανάμεσα στους δήμους με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο οι περιοχές και οι δήμοι με τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στην χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.626 κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά περισσότερα από τα μισά, σε ποσοστό 55,9% εντοπίζονται στην Αττική, με τα 237 από αυτά σε δομές φιλοξενίας ή οικισμούς σε ειδικές ομάδες πληθυσμού. Από εκεί και πέρα ακολουθούν 198 κρούσματα στην Κεντρική Μακεδονία, 160 στη Δυτική Μακεδονία, 125 σε πλωτά μέσα, 94 στη Δυτική Ελλάδα, 93 στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και λιγότερα στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Νίκος Χαρδαλιάς: Κανένα κρούσμα δεν υπήρχε στην Ευρυτανία, τη Λακωνία και τη Φωκίδα. Από τις πόλεις ανά την επικράτεια τα περισσότερα κρούσματα είχαν η Καστοριά που είχε 85, η Κοζάνη 71, η Λάρισα 50 και η Ηλεία 48.

Στην πρώτη 15άδα των δήμων:

1. Δήμος Αθηναίων 314
2. Κηφισιά 116
3. Θεσσαλονίκη 85
4. Καστοριά 79
5. Φιλοθέης-Ψυχικού 73
6. Πειραιά 59
7. Χαλανδρίου 52
8. Γλυφάδας 49
9. Περιστερίου 46
10. Λαρισαίων 42
11. Πατραίων 38
12. Νέας Σμύρνης 37
13. Αμαρουσίου 36
14. Νέας Ιωνίας 35
15. Ξάνθης 34
16. Εορδαίας 31

Από αυτούς του δήμους επτά και συγκεκριμένα η Κηφισιά, η Καστοριά, η Φιλοθέη-Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Ξάνθη, η Εορδαία και η Νέα Ιωνία Αττικής παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό ενδιαφέρον λόγω ιδιομορφίας της τοπικής διασποράς και τον αριθμό των κρουσμάτων με τον συνολικό αριθμό πληθυσμού του δήμου.

Τηρήστε τα μέτρα ασφαλείας - Απαγορεύονται τα ταξίδια στον Σαρωνικό

Το στοίχημα των επόμενων ωρών, των επόμενων ημερών, εβδομάδων είναι πιο δύσκολο, πιο σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, να μείνουμε ασφαλείας, να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να μεταδοθεί, τόνισε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Από αύριο, στις 6 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε. «Το εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας», ανέφερε και συνέχισε: «Αύριο, στις 6 το πρωί, ολοκληρώνονται έξι εβδομάδες, με πρωτόγνωρες διαδικασίες, γεμάτες από πίεση, διλήμματα και κυρίως για το τι θα συμβεί. Οι Έλληνες αποδείξαμε ότι όταν στεκόμαστε ενωμένοι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και ότι μπορέσαμε και σπάσαμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αποδείξαμε ότι όλοι μπορούν να μάθουν από εμάς».

Ο Νίκος Χαρδαλιάς επανέλαβε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τους πολίτες στα Μέσα Μεταφοράς, στα ταξί, στα ασανσέρ, στα νοσοκομεία, για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στα ιατρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής. «Πρώτα τηρούμε τα μέτρα. Πλένουμε τα χέρια, φοράμε μάσκες, τηρούμε την κοινή απόσταση». Επίσης, τόνισε πως οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου θα μπορούν να μετακινούνται μόνο εντός Αττικής και όχι εκτός. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις σε όλα τα νησιά, όπως και σε εκείνα του Σαρωνικού, που βρίσκονται κοντά στο λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα, έφερε παράδειγμα λέγοντας τα εξής: «Ο κάτοικος του Πειραιά θα μπορεί να μετακινηθεί στο Περιστέρι, στη Μάντρα, στο Σούνιο, στη Νέα Μάκρη, αλλά δεν θα μπορεί να μεταβεί στην Αίγινα».

Πηγή: www.ethnos.gr, φωτογραφία αρχείου (Eurokinissi)

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.