Σάββατο, 27 Απριλίου 2024 03:36

Σύλλογος Ρεματιάς Χαλανδρίου: Άμεση απόσυρση του Αντι-Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου ζητά την  άμεση απόσυρση του Αντι-Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, και καλεί τους πολίτες να υπογράψουν ηλεκτρονικά το σχετικό ψήφισμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου συμμετείχε εξ αρχής ενεργά στην πρωτοβουλία περιβαλλοντικών οργανώσεων και φορέων που ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος με το ψευδεπίγραφο τίτλο «Εκσυγχρονισμός της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», με το οποίο ουσιαστικά επιχειρείται σημαντική οπισθοδρόμηση στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεκάδες συλλογικότητες και περιβαλλοντικά κινήματα και περίπου 8.000 υπογραφές μέχρι σήμερα, με τον κατάλογο τους διαρκώς να αυξάνεται, ξεκίνησαν συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών ως αντίδραση για την απόσυρση του υπό ψήφιση, εντός των επόμενων ημερών, νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο προωθείται σε μια περίοδο που η δυνατότητα για διαβούλευση είναι αντικειμενικά περιορισμένη, αφού η πανδημία του κορονοϊού μονοπωλεί τον δημόσιο διάλογο. Παρ' όλα αυτά, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, πανεπιστημιακοί και επιστημονικοί φορείς, αλλά και πολίτες έχουν ασκήσει καταλυτική κριτική στις προβλεπόμενες ρυθμίσεις και ζητούν μέσω της καμπάνιας την άμεση απόσυρσή του και την έναρξη ανοιχτού διαλόγου.

Τα βασικά σημεία κριτικής στο νομοσχέδιο αναφέρονται στο σχετικό ψήφισμα το οποίο προωθείται προς υπογραφή είναι τα ακόλουθα:

1. Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000 και προωθεί ακόμα και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε περιοχές προστασίας της φύσης.

2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ). 

3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.

4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

7. Παραβιάζει Συνταγματικές διατάξεις, Ευρωπαϊκές οδηγίες και Διεθνείς συμβάσεις.

Ένα επιμέρους θέμα που ενδιαφέρει άμεσα τον σύλλογό μας είναι η ουσιαστική κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών με την ανάληψη της ευθύνης από μια «Κεντρική» δομή στο Υπουργείο. Έτσι, αυτό που προβλέπεται από το ΠΔ Προστασίας της Ρεματιάς και αποτελεί διαχρονικό στόχο του συλλόγου μας, δηλαδή η δημιουργία διαχειριστικού φορέα για το σύνολο της Ρεματιάς, ακυρώνεται. Πέρα όμως από το συγκεκριμένο, επιστρέφουμε σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο κεντρικής διαχείρισης «εντός των τειχών» της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, μακριά από τις ανάγκες, ενίοτε και από την πραγματικότητα, των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη. Αφαιρείται η υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να γνωμοδοτεί τεκμηριωμένα πριν την έκδοση των ΜΠΕ και επιχειρείται η «διεύρυνση» επιτρεπομένων χρήσεων εντός προστατευομένων περιοχών, οι οποίες καθορίζονταν με Προεδρικό Διάταγμα οι οποίες τροποποιούνται τώρα με το νόμο, ώστε να μην χρειάζεται να «περάσουν» από το ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας. Επαναφέρει τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων «οικιστικών πυκνώσεων» για 30 χρόνια, που έχει απορριφθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Επιπλέον, με τη διατήρηση αυθαίρετων και καταπατήσεων στα ρέματα αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο και καθιστά “απαραίτητα” τα έργα διευθέτησης των υδατορεμάτων.

Καλούμε όλους τους πολίτες που βλέπουν το μέλλον τους και το μέλλον της κοινωνίας μας δεμένο με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία της βιωσιμότητας των φυσικών μας πόρων να υπογράψουν ηλεκτρονικά -ως άτομα ή φορείς- το σχετικό ψήφισμα:

Να αποσυρθεί το Αντι-Περιβαλλοντικό Νoμοσχέδιο - Withdrawal of the Anti-Environmental Bill

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.