Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 23:58

Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - Απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου

Το τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον ελληνικό λαό:

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Συμπολίτες μου,

Πριν από λίγο, έδωσα εντολή στους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23ης Μαρτίου, από αύριο δηλαδή, να ισχύσει απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια.

Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης Δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται, πλέον, σε μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες.

Το Κράτος οφείλει κατά το Σύνταγμα να «μεριμνά για την Υγεία των Πολιτών» και να παρεμβαίνει όταν η άσκηση της ατομικής ελευθερίας υπερβαίνει τον συνταγματικό της σκοπό και απειλεί την κοινωνία.

Και όταν η ευθύνη του ενός αποδεικνύεται ελλειμματική, τότε θα πρέπει να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Στο όνομα του συλλογικού καλού, λοιπόν, προχωρώ στη σημερινή απόφαση: Για να προστατέψω την Υγεία μας και όλα όσα πετύχαμε μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα. Έχω ήδη ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για την απόφασή μου.

Έτσι, από αύριο το πρωί, στο δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Eίτε με έγγραφο του εργοδότη του -αν πρόκειται για μισθωτό- είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση -σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Τέλος, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, προφανώς μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω θα παρουσιάσουν, σε λίγο, οι αρμόδιοι υπουργοί.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.

Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε έναν άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία».

Οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, τον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο:

Κοινή Συνέντευξη Τύπου για τον περιορισμό κυκλοφορίας πολιτών σε όλη την επικράτεια λόγω κορονοϊού:

Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς

Κυρίες και κύριοι, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας και μετακίνησης πολιτών σε ολόκληρη την επικράτεια. Είναι, ίσως, το τελευταίο βήμα μίας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας, που, όπως είπε, πρέπει να γίνει εγκαίρως για να μην γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος  δεν μετριέται, πλέον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαιτούνται τολμηρές και γρήγορες πρωτοβουλίες. Αυτές τις πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης. 

Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο; 

Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα. 

To μέτρο τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ. 

Και αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση. 

Περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες. 

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης. Ενώ για κάθε παράβαση που εντοπίζεται θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ. 

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. 

Επίσης από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.  

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ), μιας και συνολικά η λειτουργία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές. 

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο και το τονίζω κατηγορηματικά ότι το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

Επίσης, θέλω να σας ενημερώσω ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση επιτρέψτε μου να κάνω δύο διευκρινήσεις και μία ενημέρωση. Η ιστοσελίδα forma.gov.gr θα είναι διαθέσιμη από σήμερα το βράδυ και επίσης να διευκρινίσω σχετικά με τους εργαζομένους, αύριο το πρωί θα μεταβούν στους χώρους εργασίας τους μόνο με υπεύθυνη δήλωση, αλλά θα αποχωρήσουν με τη σχετική βεβαίωση του εργοδότη και μόνο.

Τέλος, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα πραγματοποιήθηκαν δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε συμπολίτες μας που έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, ερχόμενοι αεροπορικώς τις προηγούμενες μέρες από διάφορους προορισμούς. Σε σύνολο 217 ελέγχων σε όλη τη χώρα, εντοπίστηκαν 19 περιπτώσεις που βρέθηκαν εκτός ή πέριξ της οικίας τους και όχι εντός αυτής. Στον καθένα από αυτούς επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ και ασκήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο ποινικές διώξεις.

Κυρίες και κύριοι,

Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε στο σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.  Δεν πρέπει να επιτραπεί, οι λίγοι ανεύθυνοι να βλάψουν την πλειοψηφία των υπεύθυνων. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν το στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο. Η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο. Κι αυτό τον σεβασμό οφείλουμε να δείξουμε όλοι. Σας ευχαριστώ!

Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης

 Κύριες και κύριοι, αγαπητοί συμπολίτες, είναι απολύτως σαφές πως βρισκόμαστε σ’ ένα ιστορικό σταυροδρόμι, όπου η συλλογική μας μοίρα εξαρτάται απόλυτα από την ατομική μας ευθύνη. Ο αγώνας έναντι στην πανδημία επιβάλει να στερηθούμε σήμερα για να μπορούμε αύριο να βρούμε αυτά που τώρα στερούμαστε και έτσι οι μετακινήσεις όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς για το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιούνται μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών μας που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο. Εξειδικεύοντας τις οδηγίες η Κυβέρνηση αναρτά απόψε ένα ιστότοπο  το forma.gov.gr όπου όλες οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τους δύο τύπους εγγράφων  καταρχήν. Αναφέραμε ότι υπάρχει η βεβαίωση κίνησης τύπου Α που αφορά εργαζόμενους για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων η βεβαίωση τύπου Α αφορά μετακινήσεις εργαζομένων συμπληρώνεται άπαξ μία φόρα και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπο του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις τύπου Β έχουν προβλεφτεί 3 εναλλακτικές διαδικασίες. Η πρώτη διαδικασία αφορά πάλι μία βεβαίωση, η οποία βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα forma.gov.gr είναι η βεβαίωση κατά εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών, η οποία κωδικοποιεί έξι λόγους για τους οποίους μπορεί κανείς να έχει κατ΄εξαίρεση μετακίνηση. Τους αναφέρω

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, η μετάβαση διαζευγμένων γονέων η γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, με βάση όσα είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αυτό γίνεται με 3 τρόπους

1ος τρόπος είναι η φόρμα που βρίσκεται στο σάιτ, ο 2ος είναι ένα λευκό χαρτί  στο οποίο μπορέι κανείς να γράψει απλώς μία δήλωση με αυτά τα στοιχεία με το ονοματεπώνυμο τουse , και ο 3ος τρόπος αφορά την  αποστολή SMS σε ένα πενταψήφιο αριθμό. Ο αριθμός αυτός είναι ο 13033 όπου γράφει κανείς έναν από τους 6 λόγους και την διεύθυνση κατοικίας του. Οι οδηγίες αυτές όπως ανέφερα και πριν είναι όλες στο σάιτ forma.gov.grΕπιτρέψτε μου εδώ να τονίσω το εξής. 1ον Το SMS αυτό είναι δωρεάν. 2ον Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν κρατούν δεδομένα πολιτών. Τα δεδομένα αυτά αυτομάτως διαγράφονται. Χρησιμοποιούμε το SMS μόνο σαν απόκομμα αντί χαρτιού. Να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία. Και είναι δεδομένο για εμάς η τεχνολογία αποτελεί μέσο ενδυνάμωσης του πολίτη και τίποτα παραπάνω. Επιτρέψτε μου να κλείσω με την εξής σκέψη. Πολεμάμε μαζί κράτος και πολίτες την πανδημία. Τον αόρατο εχθρό. Ο γάλλος συγγραφέας Albert Camu γράφει στο αριστούργημά του η πανούκλα. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς την πανούκλα. Η εντιμότητα. Απαιτείται εντιμότητα αυτό ζητούν παγίως οι  πολίτες από το κράτος τους πόσο μάλλον τώρα. Αυτό ζητά και το κράτος από τους πολίτες του ειδικά σήμερα. Εντιμότητα. Να κάνουμε όλοι το καθήκον μας  και να κάνουμε την δουλειά μας ώστε να είμαστε σε θέση να χτίσουμε μαζί ένα αύριο με ελπίδα και εμπιστοσύνη.

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου

Θα ήθελα να επισημάνω ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ανακοινωθεί ουσιαστικά απαγορεύουν κάθε άσκοπη μετακίνηση πολιτών δηλαδή  με αυτά επιβάλλεται ένας αυστηρός περιορισμός της κυκλοφορίας. Οι ώρες είναι και θα παραμείνουν κρίσιμες. Οι συνεπείς πολίτες που κατανόησαν την ανάγκη του περιορισμού των κοινωνικών επαφών το μόνο που θα δουν να αλλάζει είναι η ανάγκη να εφοδιαστούν με την βεβαίωση κυκλοφορίας. Μπορούν να κάνουν ότι έκαναν μέχρι σήμερα υπακούοντας τις συμβουλές των ειδικών. Δηλαδή να πηγαίνουν στην  εργασία τους, στο σούπερ μάρκετ, στο φαρμακείο, στο γιατρό, ακόμα και να βγαίνουν για προσωπική άθληση, έχοντας όμως μαζί τους την απαραίτητη άδεια και την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο. Τα μέτρα κρίνονται απαραίτητα  για αυτούς που ακόμη και σήμερα παρά τα όσα συμβαίνουν δεν κατανοούν την ανάγκη του αυτοπεριορισμού και της προσωπικής ευθύνης ως το συλλογικό μας όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας. Τώρα είναι ώρα όλοι μαζί αλλά και ο καθένας ξεχωριστά να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στη θωράκιση της χώρας μας. Να περάσουμε αυτή την κρίση  με όσο το δυνατόν λιγότερα θύματα. Προς το σκοπό αυτό η Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει καταρτίσει ειδικό επιχειρησιακό σχεδιασμό για όλη την επικράτεια. Από αύριο το πρωί θα υπάρχου αυστηροί έλεγχοι και η επιβολή του προστίμου  των 150 € στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται η παράβαση των διατάξεων αυτών θα υπενθυμίσω ότι υπάρχουν και οι σοβαρές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από ειδικότερες διατάξεις και εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αυτές η αυτόφωρη διαδικασία. Θα υπάρχει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και από Αέρος επιτήρηση με drones και ελικόπτερα. Επίσης, στα διόδια θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί έλεγχοι και όσοι προσπαθούν να κινηθούν χωρίς να προβλέπεται, θα υπάρχει αναστροφή και θα υποχρεώνονται σε επιστροφή, πέραν από την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται σε βάρος του. Γενικά, θα ήθελα να επισημάνω επίσης αυτό που τόνισε και ο κ. Πρωθυπουργός, ότι είναι η ώρα του πολίτη, είμαστε όλοι πατριώτες και άνθρωποι και δεν θα πρέπει να υπάρξει αδύναμος κρίκος στον όλο μας αυτόν σχεδιασμό.

Υφυπουργός Υγείας, Βασίλειος Κοντοζαμάνης

 Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες. Για μία ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συμμορφωθούν με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές Υγείας, εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου. Το σύστημα υγείας έχει προετοιμαστεί και κάθε μέρα που περνάει προετοιμαζόμαστε ακόμα περισσότερο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα καινούργια υλικά, νέος εξοπλισμός προστίθεται στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Ευχαριστώ.

Υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος

Αγαπητοί συμπολίτες, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει φροντίσει ώστε οι δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να βρίσκονται δίπλα στον πολίτη. Οι βασικές υπηρεσίες τους δεν θα σταματήσουν λεπτό να εξυπηρετούν τους πολίτες. Ενδεικτικά, η καθαριότητα, η πολιτική προστασία, οι κοινωνικές δομές, τα ληξιαρχεία, η δημοτική αστυνομία, οι υπηρεσίες εμπορίου, οι επόπτες υγείας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να πραγματοποιούν τις συναλλαγές με το δημόσιο ηλεκτρονικά. Με εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών αναβαθμίστηκε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών, οι οποίοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και να διεκπεραιώνονται οι εργασίες τους, ακόμα και οι προμήθειες από super market, μέσω δημοτικών υπαλλήλων. Μέριμνά μας, εκτός όλων των πολιτών, είναι και μία ευαίσθητη κατηγορία πολιτών. Πρόκειται για τους άστεγους, οι οποίοι μένουν στους δρόμους, οι τοξικοεξαρτημένοι και βεβαίως οι ρομά. Οι δημοτικές αρχές οφείλουν άμεσα να φροντίσουν ώστε κανένας άστεγος να μη βρίσκεται στο δρόμο αυτές τις δύσκολες ώρες. Για τους ανθρώπους που συμμετέχουν και σιτίζονται από τα συσσίτια των δήμων, η διανομή των τροφίμων θα γίνετε μόνο κατ'οικον, είτε στην δομή που φιλοξενούνται εφόσον είναι άστεγοι. Επίσης, οι δήμοι είναι επιφορτισμένοι για την ενημέρωση των Ρομά και την λήψη κατάλληλων μέτρων. Με την ενημέρωση τους και όλες τις απαραίτητες δράσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία, σύμφωνα με όσα ισχύουν και τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Ότι ισχύει για τους υπόλοιπους πολίτες θα ισχύσει και για αυτές τις κατηγορίες. Ήδη τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε με 5 εκατομμύρια ευρώ τις Περιφέρειες και με 11 εκατομμύρια ευρώ περίπου τους Δήμους της χώρας για την κάλυψη των πρώτων άμεσων επειγουσών αναγκών. Επίσης, αυτές τις ώρες επιβάλετε να  μην ξεχάσουμε και τα ζώα. Με επιστολή που απηύθυνε το Υπουργείο Εσωτερικών προς τους Δημάρχους της χώρας ζητάμε να δοθεί ειδική μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα, ώστε και αυτά να τύχουν της φροντίδας που αξίζουν. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Εσωτερικών, τους υπαλλήλους που εργάζονται στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού και βεβαίως τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα για την υπερπροσπάθεια που καταβάλουν αυτές τις κρίσιμες ώρες. Εμείς σαν Υπουργείο είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τους 332 δημάρχους της χώρας αλλά και με τις 13 Περιφερειάρχες. Είναι στο χέρι όλων χέρι όλων μας να νικήσουμε. Ευχαριστώ!

 


X

ΠΡΟΣΟΧΗ

Για να αναδημοσιεύσετε ένα άρθρο παρακαλούμε απευθυνθείτε στο info@myxalandri.gr

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.