Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 07:40

Προτάσεις μέτρων κοινωνικής αλληλεγγύης της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023”

Δελτίο Τύπου - Ανοικτή Επιστολή της Κίνησης Πολιτών και Δημοτικής Παράταξης “Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023”, σχετικά με την κρίση του κορωνοϊού και προτάσεις δημοτικών μέτρων αλληλεγγύης:

Αγαπητοί συμπολίτες του Χαλανδρίου,

ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους ώστε να λειτουργήσουμε με θάρρος, ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αλληλεγγύη κατά την εξέλιξη της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε.

H σκέψη μας βρίσκεται πρώτα στους εργαζόμενους ιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που εργάζονται και προσφέρουν στο Εθνικό σύστημα Υγείας και βέβαια σε όλη την υποδομή στήριξης της Ελληνικής Πολιτείας, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ενώ από καρδιάς ειδικότερα, ευχαριστούμε το σύνολο του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Χαλανδρίου το οποίο καλείται να διαχειριστεί -σε αντίξοες συνθήκες- καταστάσεις ειδικού σκοπού σε ελάχιστο χρόνο. Όταν θα βγούμε από το τούνελ θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα ανταμειφθούν, ηθικά και υλικά.

Ακολουθεί επιστολή του επικεφαλής κ. Μάνου Κρανίδη (εκ μέρους της Δημοτικής μας Παράταξης) προς τον δήμαρχο Χαλανδρίου για την εξέλιξη της διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης.

Κύριε δήμαρχε,

Στο  πλαίσιο συλλογικής δράσης στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Τετάρτη 11 Μαρτίου) προτείναμε τη δημιουργία άτυπου διαπαραταξιακού οργάνου για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης λόγω κορωνοϊού, με τη συμμετοχή, εκτός του Δημάρχου και των αρμοδίων (Αντιδήμαρχοι, Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας, Προϊστάμενος ΣΚΕΠΙ κ.λπ.) τόσο των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων όσο και επικουρικά των ιατρών-δημοτικών συμβούλων. Η πρότασή μας είχε ως σκοπό, σε αρμονία με τα πανελλαδικά μέτρα της Πολιτείας, τη διατύπωση ευρύτερων χρηστικών δημοτικών προτάσεων-ενεργειών προς όφελος της πόλης και ταυτόχρονα τη γρήγορη διάχυση της πληροφορίας προς τους συνδημότες, εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Για την πρόταση αυτή αλλά και γενικότερα δεν λάβαμε ακόμη καμία απάντηση ή ενημέρωση, εδώ και 1 εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστο δημοσιοποιήστε τη λειτουργία μίας ομάδας άμεσης επέμβασης με συμμετοχή των εμπλεκομένων αντιδημάρχων, των αντίστοιχων υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου καθώς και του διοικητή του αστυνομικού τμήματος Χαλανδρίου για τον συντονισμό και διαχείριση της κρίσης και ενημέρωση των πολιτών.

Επίσης στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο, προτείναμε, στοιχείο που όπως άλλωστε προβλέπει πλέον και η πρόσφατη ΠΝΠ και αποτελεί κοινή λογική, ο τρόπος διεξαγωγής των αναγκαίων συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και των συλλογικών οργάνων διοίκησης (Οικονομική επιτροπή και επιτροπή Ποιότητας Ζωής) να είναι δια περιφοράς  ή με τηλεδιάσκεψη, τους δύο δοκίμους τρόπους στη σημερινή δύσκολη συγκυρία τους οποίους θεωρούμε δεδομένο ότι θα αξιοποιήσετε.

Τέλος, σε σχέση με θέματα άμεσης κοινωνικής παρέμβασης, που για εμάς αποτελούν το επίκεντρο αλληλεγγύης και μέριμνας εκ μέρους του Δήμου, προτείνουμε σε πρώτη φάση (στην περίπτωση που δεν έχει συμβεί ως τώρα): 

  1. Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους συνδημότες μας που ανήκουν:

         - στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. νεφροπαθείς, πολυμεταγγιζόμενοι),
         - είναι ηλικιωμένοι,
         - είναι μοναχικά άτομα,
         - έχουν διαπιστωμένη αδυναμία μετακίνησης και απαιτείται η μεταφορά τους, ώστε να εξυπηρετηθούν με οχήματα του Δήμου. Ομοίως να βοηθηθούν στην αγορά και παράδοση φαρμάκων και τροφίμων κατ’ οίκον. 

  1. Να αναζητηθούν τρόποι πραγματοποίησης διανομής κατ’ οίκον (έπειτα από τηλεφωνική αίτημα όταν απαιτείται με ανάλογες προφυλάξεις) στους δικαιούχους των Κοινωνικών Δομών (παντοπωλείο, φαρμακείο, συσσίτιο) ή εναλλακτικά για το διάστημα της έκτακτης ανάγκης να αντικατασταθούν με κουπόνια προπληρωμένων υπηρεσιών (voucher) σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και επιχειρήσεις εστίασης (delivery). 
  1. Να εξεταστεί διεξοδικά, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι δυνατό να αναλάβει τη δημιουργία υλικοτεχνικής υποδομής και διάθεση νοσηλευτικού προσωπικού, η δυνατότητα λειτουργίας προληπτικής δομής ελέγχου για τον κορωνοϊό στις εγκαταστάσεις του ΣΚΕΠΙ

Παραμένουμε εποικοδομητικά στη διάθεσή σας και των συμπολιτών μας, 

Καλή δύναμη, 

Μάνος Κρανίδης
Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής
Εκ μέρους της δημοτικής παράταξης “Χαλάνδρι Ορίζοντας 2023”

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.