Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 19:37

Στο Χαλάνδρι αναζητά σπίτια ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Ο Δήμος Χαλανδρίου χαρακτηρίστηκε με προτεραιότητα ανάμεσα στους Δήμους της Ελλάδας από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης για την ενοικίαση διαμερισμάτων με σκοπό τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών και προσφύγων 16 έως 18 ετών.

Τα διαμερίσματα θα μισθωθούν από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης αλλά η λειτουργία τους θα ανατεθεί σε φορείς οι οποίοι θα λειτουργούν υπό τον γενικό συντονισμό της UNICEF αναλαμβάνοντας την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και υπηρεσίες για τη σταδιακή αυτονόμηση των ασυνόδευτων ανηλίκων. 

“Οι διαμένοντες στα διαμερίσματα αυτά θα είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς, ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι οποίοι φθάνουν στην Ελλάδα χωρίς να συνοδεύονται από πρόσωπα που ασκούν, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, τη γονική τους μέριμνα ή την επιμέλειά τους ή χωρίς να συνοδεύονται από ενήλικο συγγενή που ασκεί στην πράξη τη φροντίδα τους και για όσο χρόνο η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν έχει ανατεθεί σε κάποιο άλλο πρόσωπο, σύμφωνα με το νόμο”, αναφέρεται στη σχετική προκήρυξη. 

Έως τη συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία (16 Δεκεμβρίου 2019) οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν την πρόταση τους σε σφραγισμένο φάκελο στα γραφεία του οργανισμού στην Αθήνα. Η μίσθωση των διαμερισμάτων που θα επιλεγούν θα έχει διάρκεια 5 μηνών ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο με τη λήξη της περιόδου αυτής, όλες οι σχετικές μισθώσεις εποπτευόμενων διαμερισμάτων να ανανεωθούν για 1 έτος.

migration agency

Βασικός στόχος της λειτουργίας των “εποπτευόμενων διαμερισμάτων” είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων -άνω των 16 ετών- σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Περαιτέρω, όπως επισημαίνεται, μέσω του συγκεκριμένου εναλλακτικού μοντέλου φιλοξενίας προωθείται η υποστήριξη και ενδυνάμωση των ασυνόδευτων εφήβων για τη μετάβαση στην ενηλικίωση, η χάραξη στόχων, η σταδιακή ένταξή τους στην τοπική κοινωνία και στην αγορά εργασίας, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της δυνατότητας αυτοσυντήρησης, η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων και της ικανότητας των ανηλίκων να ανθίστανται στις δυσκολίες, να αναπτύσσουν την προσωπικότητα και τις ιδιαίτερες ικανότητές τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα του διαμερίσματος, όπως την πληρωμή του ενοικίου, την πληρωμή των παγίων εξόδων (λογαριασμοί ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και αποχετεύσεως, σύνδεσης στο Διαδίκτυο), τις κοινόχρηστες δαπάνες που βαρύνουν το διαμέρισμα (δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης κεντρικής ή και αυτόνομης θέρμανσης, λειτουργίας ανελκυστήρα κλπ.), τα πάγια έξοδα λειτουργίας και συντήρησης του διαμερίσματος, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών, φθορών και βλαβών που προκαλούνται στο διαμέρισμα, στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του με υπαιτιότητα των διαμενόντων.

Το κάθε διαμέρισμα πρέπει να έχει εμβαδό το ελάχιστο 70 m2 χώρων κύριας χρήσης (εξαιρουμένων των κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, πλατύσκαλων, κοινόχρηστων διαδρόμων και μπαλκονιών) και θα πρέπει να διαθέτει τις απαραίτητες κτιριακές και λειτουργικές προδιαγραφές. Τα εποπτευόμενα διαμερίσματα που θα χρησιμοποιηθούν για το σκοπό της ημιαυτόνομης διαβίωσης, πρέπει να διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τους παρακάτω χώρους: α) ανεξάρτητη είσοδο, β) κατ’ελάχιστον 2 υπνοδωμάτια με χώρο ικανό να φιλοξενούνται συνολικά 4 ασυνόδευτοι ανήλικοι (όχι περισσότεροι από 2 σε κάθε δωμάτιο), γ) κατάλληλο χώρο κουζίνας, δ) καθιστικό, τραπεζαρία ικανά για 4 άτομα, ε) σαλόνι, στ) ανεξάρτητο χώρο υγιεινής (WC/ντους/νιπτήρας), ζ) χώρο για πλυντήριο, η) χώρο για γραφεία ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που φιλοξενούνται στο διαμέρισμα.

Προτεραιότητα στην επιλογή εποπτευόμενων διαμερισμάτων θα δοθεί στους παρακάτω δήμους:

α) Περιφέρεια Αττικής-Δήμοι: Αγίου Δημητρίου, Αγίας Παρασκευής, Αιγάλεω, Αλίμου, Αθηναίων, Χαλανδρίου, Δάφνης-Υμηττού, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, Φιλοθέης-Ψυχικού, Γαλατσίου, Γλυφάδας, Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Καισαριανής, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μοσχάτου-Ταύρου, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου, Παπάγου-Χολαργού, Περάματος, Περιστερίου, Πετρούπολης, Πειραιά, Βριλησσίων, Βύρωνα, Ζωγράφου.

β) Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Δήμοι: Αμπελόκηπων-Μενεμένης, Αλεξάνδρειας, Αλμωπίας, Αριστοτέλη, Καλαμαριάς, Νεάπολης-Συκεών, Ωραιοκάστρου, Παύλου Μελά, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θέρμης, Θεσσαλονίκης.

γ) Περιφέρεια Ηπείρου-Δήμοι: Ιωαννιτών, Δωδώνης.

Πηγή: www.protothema.gr 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.