Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2019 14:53

Σε κατάσταση απόλυτης ετοιμότητας η Περιφέρεια Αττικής ενόψει του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς

perifereia attikhs 5 10 8

Σε απόλυτη ετοιμότητα έχει θέσει από σήμερα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (ακόμη και με αναστολή αδειών), η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ενόψει της πρόβλεψης περί ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο, Σάββατο, 10 Αυγούστου (κατηγορία κινδύνου 5, κατάσταση συναγερμού, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδόθηκε σήμερα στις 12.30, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Η Περιφέρεια Αττικής έχει λάβει όλα τα προβλεπόμενα, εκ του νόμου, αυξημένα προληπτικά μέτρα λόγου ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, όπως τη μίσθωση και διάθεση στην Πυροσβεστική υπηρεσία επιπλέον 10 υδροφόρων οχημάτων από τα 4, που ζήτησε το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος (Διοίκηση Αττικής - Γραφείο Επιχειρήσεων και Πολιτικής Προστασίας).

Η Περιφέρεια ενημέρωσε όλους τους Δήμους της Αττικής, τους υπόλοιπους φορείς Πολιτικής Προστασίας για την ετοιμότητά τους, καθώς και όλους τους ιδιωτικούς φορείς του Μητρώου Εργοληπτών Πολιτικής Προστασίας για να είναι επίσης σε ετοιμότητα (υδροφόρα οχήματα, μηχανήματα έργου κ.λπ.).

xarths 10 8 pp

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εξέδωσε σήμερα 09-08-2019 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) ακραίος είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (Κατάσταση Συναγερμού - Κατηγορία 5) αύριο Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 στην Περιφέρεια Αττικής.

Κατηγορία 5 σημαίνει ότι κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι ακραίος. Ολες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν μπορούν να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά μετά από την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχουν αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπύσσονται οι πυρκαγιές.

Αντίστοιχες συνθήκες θα επικρατήσουν και σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πολύ υψηλός και υψηλός θα είναι σε πολλές άλλες περιοχές.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ (Γενική δύο ημερών 13:00, 9-8-2019) οι άνεμοι στην Αττική Ανεμοι αναμένονται Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 στα ανατολικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία 24 έως 36 και κατά τόπους 37 βαθμούς Κελσίου.

Με βάση τα ανωτέρω και δεδομένου ότι αναμένονται ακραίες συνθήκες απαιτείται αυξημένη προσοχή στην αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά και λήψη προληπτικών μέτρων αυτοπροστασίας. 

 Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.