Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 14:21

Έκτακτο δελτίο καταιγίδων

ektakto 16 7 simeteo

Συνοπτική ανάλυση

Ατμοσφαιρική διαταραχή, συνδεδεμένη με διαταραχή ανώτερης τροπόσφαιρας (short wave-trough), κινείται από την Ιταλία προς το Ιόνιο και το νότιο Αιγαίο. Η διέλευση της διαταραχής και των επιμέρους μικρο-διαταραχών σε συνδυασμό με την θερμική αστάθεια και άλλους τοπογραφικούς παράγοντες (ορογραφικά ρεύματα, τοπικές συγκλίσεις), προβλέπεται να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξης οργανωμένων συγκροτημάτων καταιγίδων, ικανών να παράγουν έντονα φαινόμενα για σχετικά μεγάλη χρονική διάρκεια, κυρίως σε περιοχές της δυτικής, της κεντρικής και νότιας Ελλάδας.

Κατανομή έντονων φαινομένων

Καταιγίδες: Καταιγίδες, τοπικά ισχυρές, προβλέπεται να εκδηλωθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας με ιδιαίτερη έμφαση, στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στην Δυτική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, κατά τις μεσημεριανές, απογευματινές και βραδινές ώρες της Τρίτης. Μικρότερης έκτασης/έντασης φαινόμενα θα εκδηλωθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από τις βραδινές ώρες της Τρίτης και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης, τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή υποχώρηση στο βόρειο Ιόνιο και την δυτική Ελλάδα και έξαρση σε περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, των Σποράδων, της ανατολικής Πελοποννήσου, του νότιου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

Κατά την διάρκεια της Τετάρτης, τα πιο αξιόλογα φαινόμενα θα εστιαστούν στο νότιο Αιγαίο, στα Δωδεκάνησα, στην Πελοπόννησο και στα ηπειρωτικά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας (κυρίως κατά μήκος της Πίνδου). Στις υπόλοιπες περιοχές, η πιθανότητα εκδήλωσης έντονων φαινομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζεται περιορισμένη και σε αρκετές περιπτώσεις θα επικρατήσει σχετικά ανοιχτός καιρός.

Αττική: Από τις απογευματινές ώρες της Τρίτης μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν βροχές/καταιγίδες, παροδικού χαρακτήρα σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η πιθανότητα να εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα σε ευρεία κλίμακα εμφανίζεται περιορισμένη.

Η αστάθεια, αν και περιορισμένη, προβλέπεται να διατηρηθεί μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οπότε και το ενδεχόμενο να εκδηλωθούν καταιγίδες, κυρίως σε ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, είναι αυξημένο.

Click εδώ για αναλυτική πρόγνωση καιρού για την περιοχή που σας ενδιαφέρει*

Χάρτες καιρού υψηλής ανάλυσης μπορείτε να δείτε εδώ

* Οι τοπικές προγνώσεις και οι χάρτες καιρού, παράγονται αυτόματα, τέσσερις φορές την ημέρα, με την βοήθεια του αυτόματου συστήματος προγνώσεων "SiMeteo AWPS", και ενδέχεται να παρουσιάζονται διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα στοιχεία που δίνονται στην παραπάνω πρόγνωση.

Σημειώνεται πως τα έκτακτα δελτία της προγνωστικής μας ομάδας, έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν τα δελτία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία αποτελεί τον "επίσημο" φορέα προγνώσεων καιρού στην Ελλάδα. 

Πηγή: www.simeteo.gr

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.