Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 21:05

Εθελοντικές υπηρεσίες από ψυχολόγους - ψυχιάτρους στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Χαλανδρίου

k i a xalandriou new red

Ανακοίνωση της ομάδας ψυχολόγων - ψυχιάτρων του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Χαλανδρίου για τα 4 χρόνια λειτουργίας της:

Η ομάδα ψυχολόγων - ψυχιάτρων του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Χαλανδρίου δημιουργήθηκε στα τέλη του Μάρτη του 2015, από μια ολιγομελή ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας. Από τότε έως και σήμερα έχουν προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε εβδομαδιαία βάση συνολικά 17 συνάδελφοι, οι ειδικότητες των οποίων είναι ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές και ψυχοπαιδαγωγοί. Κατά την διάρκεια των 4 ετών λειτουργίας της, η ομάδα μας έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1850 συνεδρίες, εξυπηρετώντας συνολικά 180 άτομα.

Κοινό μας ζητούμενο είναι η υποστήριξη και η φροντίδα ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ζωή τους, οι οποίες επιδεινώθηκαν εξαιτίας της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Βασική μας επιδίωξη αποτελεί η ανθρώπινη και διακριτική προσέγγιση προς τους απευθυνόμενους, έχοντας ως στόχο όχι μόνο την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας αλλά και την υλοποίηση της κοινής αντίληψης όλων των κοινωνικών ιατρείων, που είναι «κανένας μόνος του στην κρίση». Προσπαθούμε, σεβόμενοι τις δυσκολίες που βιώνουν οι απευθυνόμενοι, να διερευνηθούν οι ανάγκες τους, ώστε να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στο αίτημα τους.

Τα αιτήματα που συνήθως αντιμετωπίζουμε αφορούν κατάθλιψη, άγχος, κρίσεις πανικού, πένθος, καθώς επίσης και αιτήματα γονέων που δυσκολεύονται να διαχειριστούν θέματα σχέσεων μέσα στην οικογένεια.

Η ομάδα ψυχολόγων - ψυχιάτρων έχει λειτουργήσει υποστηρικτικά με πολλαπλούς τρόπους παρέχοντας:

  • Ψυχολογική αξιολόγηση αιτημάτων και ψυχολογική υποστήριξη.
  • Ψυχιατρική Εκτίμηση και θεραπεία.
  • Διασύνδεση των απευθυνόμενων με κοινοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.
  • Αγωγή κοινότητας σε σχολεία.

Ίσως όμως το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της ομάδας μας είναι η άμεση προσβασιμότητα της, αποτελώντας ένα βοηθητικό υποστηρικτικό δίκτυο εντός της κοινότητας, που φιλοδοξεί να αναπληρώσει το αίσθημα της απώλειας με το οποίο προσέρχονται οι άνθρωποι.

Οι εμπειρίες που η ομάδα μας έχει μοιραστεί τα 4 αυτά χρόνια αναδεικνύουν πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που ενδυναμώθηκαν, εντάχθηκαν ξανά σε επαγγελματικό πλαίσιο, διεκδίκησαν ξανά την ζωή τους και προχώρησαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα μέλη της ομάδας μας, υπάρχει μια εξαιρετική σχέση και συνεργασία. Επιπλέον, η διαφορετικότητα των προσεγγίσεων μας, έχει κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον το εγχείρημα μας και η αλληλεπίδραση αυτή μας εμπλουτίζει σημαντικά.

Ως εθελοντές της ομάδας αισθανόμαστε την ικανοποίηση από το μοίρασμα ανάλογων εμπειριών καθώς εισπράττουμε την χαρά και την ευχαρίστηση από τους ανθρώπους που βοηθήθηκαν.

Μέσα από την συμμετοχή και την συνεισφορά μας στα κοινωνικά ιατρεία αναδύεται και ένας άλλος χαρακτήρας της δουλειά μας. Αυτό που κάνουμε δεν αφορά μόνο στην ψυχική υγεία, δεν είναι απλά μια πράξη αλληλεγγύης αλλά κοινωνική διαδικασία που συνιστά πολιτική πράξη ουσίας.

Το Κ.Ι.Α.Χ στεγάζεται στον χώρο του Σ.Κ.Ε.Π.Ι. Χαλανδρίου, Αισχύλου 28, απέναντι από τη Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου.
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 17:00-20:00
Για ραντεβού μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 210-6894973 τις παραπάνω ώρες και ημέρες. 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.