Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024 00:29

Προετοιμασία άσκησης για δασική πυρκαγιά στον Βόρειο Τομέα Αθηνών

syskepsh vta

Σύσκεψη για τον προγραμματισμό της διεξαγωγής διυπηρεσιακής άσκησης για δασική πυρκαγιά πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η Απριλίου στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη κας Σοφίας Κορωναίου.

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαΐου και διοργανώνεται από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Πεντέλης και με την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Βόρειου Τομέα.

Το συντονιστικό κέντρο της άσκησης θα είναι σε χώρο που θα διαθέσει ο Δήμος Πεντέλης ενώ επεισόδια του σεναρίου θα εξελιχθούν, προσομοιάζοντας πραγματικές συνθήκες δασικής πυρκαγιάς, σε ζώνη μείξης δασικής και κατοικημένης περιοχής του Όρους Πεντέλης.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η Γ.Γ.Δ.Ε./Δ.Α.Ε.Φ.Κ., το ΕΚΕΠΥ, το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών και Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας του Βόρειου Τομέα Αθηνών, η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένη Δ/κσης Αττικής, το Δασαρχείο Πεντέλης, η Αυτοτελής Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Υπηρεσίες του Δήμου Πεντέλης, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), η Αστυνομική Δ/νση Βορειοανατολικής Αττικής, το Α' Τμήμα Τροχαίας Βορειοανατολικής Αττικής, η Δ/κση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών και ο 12ος Πυροσβεστικός Σταθμός, η ΑΣΔΥΣ/ΔΙΣΧΕΑ, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε., Εθελοντικές Ομάδες Βόρειου Τομέα Αθηνών κ.ά.

Κύριος σκοπός υλοποίησης της άσκησης θα είναι ο έλεγχος του επιχειρησιακού σχεδιασμού για δασική πυρκαγιά στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών.

Η ομάδα σχεδιασμού της άσκησης (Ο.ΣΧ.Α.), που θα συσταθεί από τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς, θα πρέπει να επιλέξει σενάριο τέτοιο ώστε να περιγραφεί η επικρατούσα κατάσταση στην περιοχή, δηλαδή τα προληπτικά ληφθέντα αντιπυρικά μέτρα όλων των εμπλεκομένων καθώς και η ανάπτυξη των δυνάμεων κατά την αυξημένη ετοιμότητα και στη συνέχεια να μπορούν με αυτό να ελεγχθούν επί χάρτου:

  • Η διαδικασία των επικοινωνιών μεταξύ των επιχειρησιακά εμπλεκόμενων φορέων.
  • Η φάση της άμεσης απόκρισης των εμπλεκόμενων δομών, της συλλογής πληροφοριών και της αρχικής εκτίμησης της κατάστασης.
  • Η διαδικασία σύγκλησης και λειτουργίας έκτακτου Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) για δασική πυρκαγιά.
  • Τα μνημόνια ενεργειών των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Πεντέλης.
  • Η φάση κινητοποίησης-συνδρομής των Εθελοντικών Ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε δασική πυρκαγιά.

«Η άσκηση θα πρέπει να βοηθήσει στην εκπαίδευση των συμμετεχόντων αλλά και να αφυπνίσει - ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα αυτοπροστασίας σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης κ. Κορωναίου.

 

 

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.