Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies όπως αυτή περιγράφεται στην πολιτική των cookies.

 για Νewsletter    

Εκτύπωση

Τοποθέτηση της Ένωσης Γονέων Χαλανδρίου στο Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο

on .

enwshsyllogwngonewnmathitwnxalandriou

Την Κυριακή 5/11/2017 έγινε το Ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτική Αρχής. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Χαλανδρίου ήταν παρούσα και παρακάτω παραθέτει την τοποθέτησή της:

«Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων ευχαριστούμε για την πρόσκληση. Επειδή τα προβλήματα των σχολείων της πόλης μας είναι πολλά, για οικονομία χρόνου θα επικεντρωθούμε στα πιο σημαντικά θέματα που θέτει η Ένωση στις Διοικήσεις του Δήμου τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια.

Αρχικά θα θέλαμε να τονίσουμε τις ιδιαίτερα σοβαρές ελλείψεις σχολικής στέγης. Είναι άμεση η ανάγκη για την ανέγερση του 17ου Δημοτικού και του 6ου Λυκείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της σχολικής στέγης στην περιοχή του Πατήματος. Δυστυχώς, η πρόοδος σ’ αυτό το ζήτημα είναι μηδενική. Επίσης, ένα από τα πάγια αιτήματά μας είναι να στεγαστούν τα 4 Επαγγελματικά Λύκεια και τα Εργαστηριακά Κέντρα σε ιδιόκτητο κτήριο. Εδώ και χρόνια συζητείται από τον Δήμο η δυνατότητα ανέγερσης συγκροτήματος ΕΠΑΛ στο οικόπεδο της Αεροπορίας αλλά η υπόθεση έχει μείνει στάσιμη. Αυτή την στιγμή τα Επαγγελματικά Λύκεια στεγάζονται σε νοικιασμένα κτήρια και δεν υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης από την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ιδιαίτερα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που έχουν.

Όσον αφορά τα σχολικά κτήρια, η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι εμφανής, έχουν γίνει σημαντικά επισκευαστικά έργα καθώς και έργα αισθητικής παρέμβασης. Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα κτηριακής και υλικοτεχνικής υποδομής στις σχολικές μονάδες. Η Ένωση πρόκειται να καταθέσει τα νέα αιτήματα για παρεμβάσεις στα σχολεία στον Αντιδήμαρχο Τεχνικής Υπηρεσίας και στον Αντιδήμαρχο Παιδείας και θα αναμένουμε τον σχετικό προγραμματισμό επίλυσης τους. Επαναλαμβάνουμε τα πάγια αιτήματα μας για υποδομές πρόσβασης μαθητών ΑΜΕΑ στα σχολεία, και την δημιουργία από τον Δήμο ενός Μητρώου που να απεικονίζει την κατάσταση και τις πραγματικές ανάγκες σε κτηριακές και υλικοτεχνικές υποδομές για κάθε σχολική μονάδα, ώστε να υπάρχει ορθολογικός και ιεραρχημένος προγραμματισμός για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του Δήμου μας. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα από το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό της Τεχνικής Υπηρεσίας, μπορείτε να αναθέσετε αυτό το έργο σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Για την συνολική αντιμετώπιση των κτηριακών αναγκών, ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να πιέσει με κάθε δυνατό τρόπο την ένταξη στον προγραμματισμό των Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) όσο το δυνατόν περισσότερων έργων για τα σχολεία μας. Σας καλούμε για άλλη μια φορά σε από κοινού μαζικές κινητοποιήσεις προς την ΚΤΥΠ, όπως έκανε ο Δήμος Καισαριανής ο οποίος διεκδίκησε και πέτυχε έργο ύψους 734.000 € και ο Δήμος Αγ. Παρασκευής ο οποίος πέτυχε την αποπεράτωση του σχολικού κτηρίου για την στέγαση του ΕΠΑΛ Αγ. Παρασκευής.

Οι Σχολικές Επιτροπές πλέον χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και χρηστή διαχείριση. Έχουν όμως να αντιμετωπίσουν το φάσμα της διαρκώς μειούμενης χρηματοδότησης από τους κεντρικούς πόρους, τις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, τις επείγουσες επισκευές που συχνότατα προκύπτουν λόγω παλαιότητας των κτηρίων, τις ανάγκες εξασφάλισης του στοιχειώδους εκπαιδευτικού εξοπλισμού και υλικοτεχνικής υποδομής, τα χρέη παρελθόντων ετών, την ντε φάκτο επιβάρυνσή τους με αρμοδιότητες που παλιότερα κάλυπτε ο ΟΣΚ. Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς και οι Σύλλογοι Γονέων να έχουν βάλει γερά το χέρι στη τσέπη.

Η σημαντική έκτακτη οικονομική επιχορήγηση που παρέχει ο Δήμος προς τις Σχολικές Επιτροπές έχει επιτρέψει σ’ αυτές να εκπληρώνουν στοιχειωδώς το έργο τους, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να αυξηθεί. Ακούσαμε με ενδιαφέρον τα ποσά που θα κατατεθούν στον προϋπολογισμό του 2018 αλλά φοβόμαστε ότι δεν επαρκούν. Επίσης, η ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται με τρόπο έκτακτο και να υπόκειται στην κρίση του εκάστοτε αρμόδιου κρατικού λειτουργού ο οποίος μπορεί να κόψει την χρηματοδότηση προς τις Σχολικές Επιτροπές. Αντίθετα, πρέπει να γίνεται με τρόπο μόνιμο και συστηματικό, λαμβάνοντας τον χαρακτήρα πάγιας και τακτικής χρηματοδότησης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έτσι ώστε οι Σχολικές Επιτροπές να έχουν ανά πάσα στιγμή στα ταμειακά τους διαθέσιμα αυτούς τους πόρους.

Εκτιμούμε ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αύξηση πόρων από το Κράτος προς τους Δήμους για τις επισκευές των σχολείων και προς τις Σχολικές Επιτροπές. Γι αυτό ζητάμε από τον Δήμο να διεκδικήσει από την Πολιτεία την αύξηση της αντίστοιχης κρατικής επιχορήγησης σε ποσό τέτοιο που να καλύπτει ουσιαστικά τις ετήσιες επισκευαστικές και λειτουργικές ανάγκες των σχολείων μας.

Θετική είναι η αποτίμηση των κοινωνικών και πολιτιστικών παροχών του Δήμου. Ο θεσμός της θερινής δημιουργικής απασχόλησης – μια διεκδίκηση και κατάκτηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων – συνεχίζεται, οι θεατρικές παραστάσεις στα σχολεία, οι δωρεάν εμβολιασμοί και άλλα προγράμματα είναι μια σημαντική υποστήριξη προς τις οικονομικά ασθενείς οικογένειες. Όμως, η πρωτοβουλία του Δήμου για τα αθλητικά προγράμματα ανταποδοτικού χαρακτήρα, τα οποία είναι με οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών, απαξιώνονται στην πράξη επειδή ξεκινούν όταν η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει για τα καλά. Θα επαναλάβουμε το αίτημα μας για δωρεάν απογευματινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για όλα τα παιδιά του δήμου μας, όπως κάνουν πολλοί Δήμοι της χώρας μας. Όσο η Πολιτεία, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν καλύπτει αυτή την πραγματική ανάγκη της κοινωνίας, οι Σύλλογοι Γονέων, διαθέτοντας από το υστέρημα του χρόνου τους και από το περίσσευμα της αλληλεγγύης τους, θα υποχρεώνονται να την υποκαθιστούν διοργανώνοντας απογευματινές πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ώστε τα σχολεία να αποτελούν πόλο ανάπτυξης της κοινωνικής ζωής των παιδιών.

Επί τη ευκαιρία της παρουσίας των εκπροσώπων της κυβέρνησης, σας ενημερώνουμε ότι η έννοια της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας στις μέρες μας είναι κενό γράμμα. Οι γονείς εξακολουθούν να είναι βασικοί χρηματοδότες της Δημόσιας Παιδείας πληρώνοντας τα αυτονόητα. Επίσης, η συνεχιζόμενη απαξίωση της εκπαίδευσης ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης των τελευταίων ετών, έχει πλέον τεράστιες μορφωτικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις στα παιδιά μας και κατ΄ επέκταση στο μέλλον της χώρας μας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η συνεργατική διάθεση στην προσέγγιση των θεμάτων των σχολείων και η ύπαρξη ενός διαρκούς δίαυλου επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι εξαιρετικά σημαντική στην επίλυση των προβλημάτων των σχολείων μας. Η Ένωση Συλλόγων Γονέων θα εξακολουθεί να είναι αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου για την βελτίωση των δημόσιων σχολείων της πόλης, αλλά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις λύσεις στα προβλήματά τους, προς όφελος των παιδιών μας.».