Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024 17:23

Οι τρίδυμοι Χαλανδραίοι που "φορτώνουν" με... τρίποντα τα καλάθια

xristos-anastasis-vasilis2

Οι τρίδυμοι αδελφοί Κωστόπουλου γράφουν την δική τους ιστορία στον ΑΣΕ Δούκα, αφού είναι συμπαίκτες στην Παιδική ομάδα του συλλόγου, με το "Έθνος της Κυριακής" να ετοιμάζει για χάρη τους ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. 

«Στους δύο τρίτος δεν χωράει» αλλά για την περίπτωση των τρίδυμων αγοριών της οικογένειας Κωστόπουλου όχι μόνο χωράει αλλά κρατάει και τις ισορροπίες. Στις 16 Νοεμβρίου 2002 ο Αναστάσης, ο Βασίλης και ο Χρήστος γεννήθηκαν με διαφορά ενός λεπτού ο ένας από τον άλλον. Από τότε παραμένουν αχώριστοι σαν τις γωνίες ενός ισοσκελούς τριγώνου που ισορροπεί με χάρη και αρμονία.

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Είναι και οι τρεις αριστούχοι μαθητές στην Α΄ Λυκείου, ταλαντούχοι μπασκετμπολίστες και φυσικά η μοναδική περίπτωση τριδύμων που αγωνίζονται στην ίδια ομάδα. Έχουν το δικό τους «φαν κλαμπ» και ποτέ δεν περνούν απαρατήρητοι. Κατάφεραν μέσω του μπάσκετ να κερδίσουν με το σπαθί τους την υποτροφία στα Εκπαιδευτήρια Δούκα και μέσα σε λίγους μήνες έχουν αναδειχτεί στη μεγάλη ατραξιόν της παιδικής αλλά και ανδρικής ομάδας μπάσκετ του Α.Σ.Ε.Δούκα. Οσο για τους γονείς τους Άντα και Κώστα; Κέρδισαν πολλαπλό τζακ ποτ στον… τρίδυμο λαχνό και από τότε απολαμβάνουν κάθε στιγμή του ταξιδιού…

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ, ΤΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ

Αν και είναι τρίδυμοι το κάθε παιδί έχει ξεχωριστή δυναμική προσωπικότητα αλλά και χαρακτηριστικά που νομίζεις πως πρόκειται για αδέλφια που έχουν γεννηθεί σε διαφορετικές χρονιές. Ο Αναστάσης με ύψος 1.98 είναι το μεγάλο αστέρι στο μπάσκετ. Αρχηγός της παιδικής ομάδας του Δούκα και από πέρυσι βασικό στέλεχος στην Εθνική ομάδα Παίδων. Εδώ και μερικές αγωνιστικές κατεβαίνει και στην ανδρική ομάδα του Α.Σ.Ε.Δούκα. Ο Χρήστος με ύψος 1.95 κλήθηκε πρόσφατα στα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων ενώ ο Βασίλης με ύψος 1.90 είναι η ψυχή της τριάδας και αριστούχος στα μαθήματα. Και οι τρεις αγωνίζονται γκαρντ αλλά και όπου χρειαστεί η ομάδα τους…

"ΕΙΝΑΙ ΟΜΑΔΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ"

«Έχουμε μεγαλώσει σα μία ομάδα από μόνοι μας. Ό,τι κάνουμε είναι μετά από συλλογική σκέψη. Μοιραζόμαστε τα ρούχα και τα πράγματα στο σπίτι. Δεν ξέρουμε τι θα πει «δικό μου» και «δικό σου». Το μόνο που έχουμε ξεχωριστό είναι τα δωμάτια στο σπίτι, τα παπούτσια και τα κινητά τηλέφωνα. Όλα τα άλλα είναι κοινά», λένε με μία φωνή τα τρία αδέλφια και συνεχίζουν με αρκετό χιούμορ και «συνωμοτικό» βλέμμα: «Έχουμε κοινούς φίλους αλλά τα κορίτσια μας τα έχουμε ξεχωριστά…».

doukasteam 1

Ο προπονητής στη ομάδα μπάσκετ παίδων του ΑΣΕ Δούκα Παναγιώτης Δημητρίου είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μία ομάδα μέσα στην ομάδα. Εχουν τόσο δυνατό δέσιμο και είναι τόσο καλοί χαρακτήρες που μαγνητίζουν και τα υπόλοιπα παιδιά».

ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Όταν υπάρχουν οι στιγμές της διαφωνίας η τριάδα γίνεται ακόμα πιο δυνατή. «Υπάρχουν φορές που κάποιος έχει διαφορετική άποψη για ένα θέμα. Ο τρίτος ισορροπεί πάντα τις καταστάσεις. Αυτός που αρχικά μειοψηφεί δεν γκρινιάζει. Πείθεται και οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντα ομόφωνα. Αυτό παίζει μεγάλο ρόλο στην αποφασιστικότητα μας. Στηρίζουμε με επιχειρήματα και χωρίς παλινωδίες την άποψη μας και αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση» μου λένε με αξιοζήλευτη ωριμότητα τα τρία αδέλφια.

ΤΡΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Η έκπληξη μου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν ο Βασίλης που έχει για ίνδαλμα τον Γάλλο μπασκετμπολίστα Ντε Κολό παίρνει το λόγο και μου λέει: «Εχουμε τρεις αρχές: Να είμαστε πάντα μαζί. Να είμαστε πάντα ο εαυτός μας. Να βοηθάμε ο έναν τον άλλον». Ο Χρήστος που είναι και το πειραχτήρι της τριάδας έχει για πρότυπο του τον Λούκα Ντότσιτς και συμπληρώνει με νόημα: «Το μυστικό μας και μαζί η φιλοσοφία μας είναι το ρητό που λέει: Δεν πνίγεσαι εάν πέσεις στην θάλασσα. Πνίγεσαι εάν δεν κολυμπήσεις».

"ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ"

anastasis 3

Ο Αναστάσης είναι το μυαλό, δείχνει μεγαλύτερος και μιλάει συνήθως τελευταίος. Αν και ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο γρήγορα τον κέρδισε το μπάσκετ. Έχει για πρότυπο τον Μπογκντάν Μπογκντάνοβιτς και τον Κέβιν Ντουράντ και σύμφωνα με τους προπονητές του θα κάνει μεγάλη καριέρα. Η προτεραιότητα όμως για τους ίδιους, για τους γονείς τους είναι οι σπουδές: «Πρώτα το σχολείο και οι σπουδές και μετά η αθλητική καριέρα. Είμαστε ευγνώμονες που πήραμε αυτή την υποτροφία. Εχουμε μεγάλη υποστήριξη και παροχές που δεν τις είχαμε ονειρευτεί. Φυσικά και κάνω όνειρα στο μπάσκετ. Μου αρέσει πολύ και πιστεύω πως μου ταιριάζει. Ονειρεύομαι κάποια στιγμή να αγωνιστώ στην Ευρωλίγκα ή και να είμαι μέλος της Εθνικής ανδρών σε μία μεγάλη επιτυχία», είπε ο Αναστάσης.

"ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΑΞΙΔΙ"

Όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν η Άντα και ο Κώστας Κωστόπουλος ξεκίνησαν τις προσπάθειες τους για να αποκτήσουν ένα παιδί. Λίγους μήνες αργότερα ο γιατρός τους ενημέρωσε πως η Άντα δεν κυοφορεί μόνο ένα ή δύο αλλά τρία υγιέστατα αγοράκια. «Δε μπορώ να περιγράψω τα συναισθήματα χαράς αλλά και ευθύνης που νιώσαμε. Άλλαξε η ζωή μας. Ο χρόνος κυλάει διαφορετικά. Μέχρι σήμερα ζούμε ένα υπέροχο ταξίδι. Ίσως να ήταν και καλύτερα που τα παιδιά είναι του ιδίου φύλου γιατί πολλά πράγματα και ενδιαφέροντα είναι κοινά», λέει η μητέρα που είναι και ο «επιτελάρχης» της οικογένειας.

family

Ο μπαμπάς είναι ο στρατιώτης για όλες τις αποστολές. «Χωρίς πρόγραμμα και ενότητα θα ήμασταν χαμένοι. Το να έχεις τρεις άντρες και να τους έχεις σε πειθαρχία δεν είναι ότι πιο εύκολο», λέει με δόση χιούμορ η μητέρα, ενώ ο πατέρας θυμάται την απόφαση ζωής που πήρε: «Είχα καταστήματα με ρούχα. Αποφάσισα να τα πουλήσω με μεγάλο ρίσκο και έγινα ιδιωτικός υπάλληλος. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Έπρεπε όμως να σταθώ κοντά στα παιδιά, να βοηθήσω την σύζυγο μου και φυσικά δεν το μετάνιωσα. Αν δεν το είχα κάνει αυτό θα ήμασταν χαμένοι. Από τότε τους τρέχω κάθε μέρα στις δραστηριότητες τους και είμαι κοντά τους. Αλλιώς δεν γίνεται».

"ΚΕΡΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ"

Τα τρία αδέλφια ήταν το σημείο αναφοράς στο Δημοτικό και στο 8ο Γυμνάσιο στο Πάτημα Χαλανδρίου. «Μόλις πληροφορήθηκαν την υποτροφία στα Εκπαιδευτήρια Δούκα πανηγύριζαν. Δεν το πιστεύαμε. Δεν θα ξεχάσω όμως και την στιγμή του αποχωρισμού τους από το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου. Έκλαιγε όλο το σχολείο που έφευγαν οι αγαπημένοι τους φίλοι. Είναι πολύ κοινωνικά παιδιά και πολύ αγαπητά και αυτό είναι για μένα ότι καλύτερο». Η μητέρα συμπληρώνει: «Η ενασχόληση τους με τον αθλητισμό έχει διαπλάσει τον χαρακτήρα. Έχουν δυνατά πρότυπα, απαράβατες αρχές και έχουν κοινωνικοποιηθεί. Κέρδισαν μόνοι τους την υποτροφία τους. Εμείς δεν είχαμε σκεφτεί καν το ιδιωτικό σχολείο».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ

Τα τρία αδέλφια ξεκίνησαν να κάνουν κολύμβηση αλλά αναζητούσαν την ομαδικότητα και βλέποντας τους αγώνες του Παναθηναϊκού επέλεξαν το μπάσκετ.

«Χαιρόμαστε... τριπλά για την επιλογή μας. Στα 33 χρόνια που είμαι στον αθλητισμό δεν έχω ξαναδεί τρίδυμα σε μία ομάδα. Θέλαμε τα παιδιά στην ομάδα και στο σχολείο μας και τα φέραμε. Μου κάνει εντύπωση η ωριμότητα των παιδιών με την οποία διαχειρίζονται τις καταστάσεις», είπε στο «Έθνος» της Κυριακής» ο αρχιπροπονητής και εκλέκτορας του Δούκα Γιάννης Γιαννόπουλος ενώ ο διευθυντής του ΑΣΕΔ Απόστολος Κατσαρός τόνισε: «Εδώ και πολλά χρόνια διαπλάθουμε αθλητές με ολοκληρωμένες προσωπικότητες και χαρακτήρες που έχουν γερές βάσεις στη ζωή τους βασιζόμενοι σε αρχές και κανόνες που ακολουθούν τόσο στη μαθητική τους ζωή όσο και εντός των αθλητικών χώρων. Κάνουμε πολύ δουλειά και στόχος μας είναι να κάνουμε πρωταθλητισμό αλλά δεν ακολουθούμε τη λογική συλλογής μορίων μέσω των διακρίσεων στον αθλητισμό αλλά μέσω των διακρίσεων από τα μαθήματα». 

brothers

Πάντως η μέρα των τριών παιδιών ξεκινάει από τις επτά το πρωί και επιστρέφουν σπίτι στις επτά το βράδυ. Και οι τρεις στοχεύουν σε θετική κατεύθυνση σπουδών. «Μετά τις ώρες διδασκαλίας διαβάζουμε ή κάνουμε φροντιστήριο και μετά προπονήσεις και αγώνες. Δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος για πολλά πράγματα ή κάποιο χόμπι στην παρούσα φάση. Θέλουμε και το χρόνο μας με τους γονείς μας. Θέλουμε κάποια στιγμή να τους ανταποδώσουμε ότι μας προφέρουν. Έχουν γίνει θυσία για μας και ότι είμαστε σήμερα το οφείλουμε σε αυτούς». 

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, www.sport24.gr

 


Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.